V Sloveniji ukradli najmanj 20 diplomatskih tablic

V Sloveniji ukradli najmanj 20 diplomatskih tablic

-
0 689

Izvedeli smo, da so registrske tablice diplomatskih vozil v Sloveniji postale vroča roba. Po naših informacijah je bilo od leta 2015 na območju Slovenije ukradenih najmanj 20 diplomatskih registrskih tablic (po naših informacijah najmanj 22), različnih tujih diplomatskih predstavništev. Po naših neuradnih informacijah so bila tarča tatov tudi najmočnejša tuja predstavništva v Sloveniji oz. 20 različnih tujih predstavništev. Na območju republike Slovenije deluje več deset tujih diplomatskih uradov, tako veleposlaništev kot konzularnih predstavništev.

Vprašanja smo naslovili tudi na Generalno policijsko upravo. Drago Menegalija, predstavnik Policije za odnose z javnostmi za področje kriminalitete, je za DolenjskaNews povedal, da je bilo v času od decembra 2015 do danes, je bilo na območju Republike Slovenije, odtujenih 20 registrskih tablic z vozil DKP (diplomatsko konzularnih predstavništev) različnih držav. Tatvine registrskih tablic policija intenzivno preiskuje in pri tem sodeluje tudi z ostalimi policijami v okviru mednarodnega policijskega sodelovanja. Do sedaj smo odkrili eno ukradeno diplomatsko registrsko tablico, ki je bila nameščena na drugo vozilo, s preiskovanjem ostalih primerov pa nadaljujemo.

Enaka vprašanja smo naslovili tudi na Policijsko upravo Ljubljana, saj je na območju prestolnice največ tujih diplomatskih predstavništev. Iz odgovora predstavnice za odnose z javnostmi na PU Ljubljana, Nataše Pučko, je očitno, da so bile vse tablice ukradene prav na območju PU Lj: V času od decembra 2015 do danes je PU Ljubljana obravnavala 20 primerov tatvin registrskih tablic z vozil DKP različnih držav. V okviru preiskav tatvin registrskih tablic policisti PU Ljubljana sodelujejo tudi s tujimi varnostnimi organi.

Diplomatske tablice imajo nekakšen poseben status oz. odtujene predstavljajo težavo. Med drugim prometni policisti ne smejo zaustaviti vozil z diplomatskimi tablicami, saj niso odgovorni za prekrške, policisti pa jih ne morejo kaznovati niti za prehitro vožnjo.