V Slovenijo vstopilo več kot 40.000 beguncev

V Slovenijo vstopilo več kot 40.000 beguncev

-
1 322

Policisti, vojska in vsi humanitarci vlagajo vse napore za obvladovanje migrantskega vala. So pa razmere na območju občine Brežice prehude. V tednu dni je v Slovenijo vstopilo kar 38.587 beguncev oz. migrantov, je sporočila slovenska Policija. Po zadnjih neuradnih informacijah je tako v Slovenijo prispelo že več kot 40.000 ljudi.

Zadnje informacije: v bližini Rigonc je okoli 17. ure prestopila zeleno mejo nova skupina migrantov. Po prvih ocenah gre za okoli 2000 migrantov. Policisti bodo tujce namestili v začasni center v Dobovi, ko bodo migrante, ki so sedaj v centru, prepeljali v namestitvene in sprejemne centre po državi.

Policisti nadaljujejo z organizacijo prevozov migrantov iz sprejemnega centra Brežice in začasnega centra Dobova v namestitvene in sprejemne centre po državi.

Samo ponoči in v jutranjih urah je zeleno mejo v bližini Rigonc prečaklo okoli 5.500 migrantov. Med njimi so številne ženske in majhni otroci. Kot poročajo nekateri mediji, jih do meje pripeljejo z vlaki, nato pa v naselju ugasnejo javno razsvetljavo, tako da begunci oz. migranti, ko jih policisti pospremijo do meje, tavajo oz. jim hrvaški organi ne preprečijo prečakanja.

Kot je sporočila Alenka Drenik s PU Novo mesto so nekaj po 7.30 uri pri Rigoncah zeleno mejo pričela prestopati nova skupina migrantov. Po navedbah tujcev so prispeli z vlakom z enajstimi vagoni, spremljali in usmerjali pa naj bi jih hrvaški policisti. Tudi v tej skupini bi bilo lahko okoli 2000 migrantov.  Hrvaški varnostni organi nas še vedno ne obveščajo o prihodu skupin migrantov, je povedala Drenikova. Že pred tem, okoli 4. ure, je pri Rigoncah zeleno mejo prestopilo okoli 3000 ljudi. Seveda spet brez hrvaškega obvestila slovenskim kolegom.

K odločnemu ukrepanju je vlado oz. premiera Cerarja pozval tudi župan Brežic Ivan Molan.

Danes dopoldan je med migranti, ki so prestopili mejo pri Rigoncah, prišlo do medsebojnega obračuna, v katerem je bila ena oseba zabodena. Šlo je za spor med dvema domnevnima državljanoma Afganistana. Zabodeni moški je lažje poškodovan. Kriminalisti so osumljencu odvzeli prostost in ga pridržali. Okoliščine še preiskujejo.