V Slovenski vojski nekaj ne ‘štima’

V Slovenski vojski nekaj ne ‘štima’

-
2 552

Slovenija bi morala do 1. aprila poskrbeti, da je vsaj 800 vojakov operativno sposobnih. Kar pa so zavezniki videli na Počku, pa naj bi bili daleč od tega. Po metodi CREVAL zveze NATO se vojaki niso znali niti premikati po bojišču. Oprema, ki jo je zagotovila ministrica za obrambo Andreja Katič, pa se je izkazala celo kot zdravju škodljiva, poroča 24ur.com.

Ko se je bolgarski ocenjevalec zveze NATO prejšnji teden na Počku skupaj z brigadirko Alenko Ermenc lotil preverjanja bojnih sposobnosti bataljonske bojne skupine, se je po naših informacijah prijel za glavo.

Mariborska 72. brigada ne le, da ne dosega končnih operativnih zmogljivosti, trenutno je nesposobna za resno delovanje. 800 vojakov 74. polka in pridodanih enot so ocenjevali od prejšnjega torka do petka, in čeprav so se urili 18 mesecev na Počku, v Nemčiji, na Češkem, Madžarskem, v Romuniji, Bolgariji in Gruziji, so na najpomembnejšem izpitu padli. Po naših informacijah, ki so jih potrdili tudi na Generalštabu Slovenske vojske, je šest vojakov celo potrebovalo zdravniško pomoč zaradi ozeblin stopal. Ministrstvo je namreč vojakom zagotovilo novo obutev, ki se je izkazala za povsem neprimerno za zimsko delovanje. Vojaki so se namreč med daljšim čakanjem v oklepniku Valuk pregreli in oznojili, tako da so jim kasneje stopala zmrzovala in potrebovali so pomoč sanitete. Več preberite na na 24ur.com – TUKAJ.