V&F: Več mrtvih, Novomeščan ni bil poškodovan

V&F: Več mrtvih, Novomeščan ni bil poškodovan

-
0 954

Na bruseljskem letališču sta nekaj pred 8. uro odjeknili dve eksploziji. Kasneje je odjeknila eksplozija še na metroju. V terorističnih napadih je umrlo najmanj 34 ljudi, okoli 260 ljudi je ranjenih.

V&F: V Bruslju 34 mrtvih, Novomeščan ni bil poškodovanNa letališču so našli še en t.i. pas oz. jopič z eksplozivom, ki pa ni bil aktiviran. Bruselj je povsem zaprt, potekajo hišne preiskave. Policija je prijela dve osebi. Enega napadalca policija išče. Našli so namreč jopič z eksplozivom, ki ni bil aktiviran. Nadzorne kamere so ujele tri napadalce. 

Odgovornost za današnje napade na bruseljsko letališče in postajo podzemne železnice Maalbeek, je prevzela skrajna sunitska skupina Islamska država (IS).

V Bruslju so razglasili tridnevno žalovanje.

Med poškodovanimi je tudi slovenski diplomat, Rudolf Kaniški, svetovalec za policijsko sodelovanje in schengen na stalnem predstavništvu Slovenije pri EU, ki so ga odpeljali na zdravljenje v bolnišnico in ni v smrtni nevarnosti. Po prvih informacijah je utrpel lažje poškodbe. Poleg poškodovanega diplomata je bil tudi njegov kolega, Novomeščan Roland Žel, ki pa ni bil poškodovan. Na slovenskem veleposlaništvu v Bruslju so za pomoč slovenskim državljanom na voljo na mobilnem telefonu +32 494 336 396.

Adria Airways svoje predvidene lete v Bruselj preusmerja na sosednja letališča, vse informacije v zvezi z leti pa dobite na njihovi spletni strani in telefonu +386 4 259 4582.

MZZ odsvetuje pot v Bruselj

Zaradi številnih napadov, ki so zjutraj ohromili belgijsko prestolnico, so odpovedani leti in vlaki v in iz mesta. Sistem na področju prometa in tudi komunikacije je v Bruslju zelo moten. “Ne delujejo sistemi metroja, avtobusnega in železniškega prometa, sistem fiksne in mobilne telefonije je občasno v izpadu,” je naštel vodja konzularne službe na MZZ Andrej Šter.

Na MZZ sicer ta trenutek močno odsvetujejo potovanja v Bruselj, sploh ker ni jasno, ali bi bilo tja sploh mogoče pripotovati.

Francija je že aktivirala 1.600 policistov in vojakov, ki bodo poostrili nadzor na mejah in v prometu. Izredne razmere oz. nadzor uvajata tudi Velika Britanija in Španija.

https://www.youtube.com/watch?v=mFTHYzxL3x8

https://www.youtube.com/watch?v=vTmCEaMaWqU&feature=youtu.be&a

https://www.youtube.com/watch?v=4NzUgIp2rk0

(FOTO: Twitter)