Valentin tudi znanilec pomladi, praznik štrukljev

Valentin tudi znanilec pomladi, praznik štrukljev

-
0 141

Valentinovo ali praznik svetega Valentina se praznuje 14. februarja in je tradicionalni dan, ko si v nekaterih kulturah zaljubljenci izkazujejo ljubezen – največkrat s pošiljanjem voščilnic (pogosto anonimnih) in izmenjavo daril. Praznik svetega Valentina se je sprva praznoval kot rimskokatoliški dan posta v čast svetemu Valentinu. Današnji pomen je dobil šele po visokem srednjem veku, ko se je razvila zamisel o romantični ljubezni.

Danes je praznik najbolj povezan z medsebojno izmenjavo valentinčkov – ljubezenskih pisemc v obliki srca ali krilatega Kupida. Po nekaterih ocenah jih ljudje vsako leto pošljejo milijardo, s čimer se praznik uvršča na drugo mesto; zaostaja le še za božičem. Zveza tudi ocenjuje, da 85 odstotkov vseh valentinčkov kupijo ženske.

God svetega Valentina se pri nas že dolgo praznuje, vendar je imel drugačen pomen. Poznan je pregovor, da Valentin – prvi spomladin (pomladni svetnik) – prinese ključ do korenin, zato se po starem kmečkem koledarju na ta dan začne prvo delo v vinogradih in na vrtovih. Poleg tega naj bi se takrat snubili ali ženili tudi ptički (ti se ženijo tudi na Gregorjevo in Vincencijevo). V Beli krajini pravijo, da se z valentinovim začne prvi spomladanski dan.

V severovzhodni Sloveniji gospodinje na valentinovo po drevju in grmih nastavijo otrokom Valentinove potičke. Med Slovenci naj bi bilo valentinovo najbolj priljubljeno na Primorskem.

V Štmavru pri Gorici se s prvo nedeljo po Valentinu začne sezona vaških praznikov na Goriškem. Na ta dan praznujejo tudi praznik štrukljev.  In tukaj štrukljev ne pečejo in ne kuhajo, ampak cvrejo. V tem je posebnost štmavrskih štrukljev.  Štruklji so nadevani z orehovo maso, ki je sladkana, rahlo prepojena z rumom, zraven je še malce limone, pomarančnega soka, doda se nariban kruh, maslo. Potem naredijo testo, testo je takšno kot za potice. Razvalja se na določeno debelino in razreže v pravokotnike. Na spodnjega dajo nadev in prekrijejo z zgornjim delom (štrukelj deluje kot krof ali žlikrof). Testo premažejo še z beljakom. Štrukljev ne dajo v vročo vodo, ampak v olje določene temperature.

Kot dan zaljubljencev se valentinovo praznuje šele v sodobnem času. Tako pojmovanje praznika je prišlo k nam z Nizozemske. (wikipedija)