Droben, a nadležen

Droben, a nadležen

-
0 143

Pomlad nas navdušuje s cvetočo podobo, ki pa je lahko za marsikoga prava mora. Drobceni delčki oz. cvetni prah neprijetno vpliva na naša čutila, otežuje dihanje, nam povzroča glavobole in ne dovoli spanca in podobno. Sodelujte v spletni anketi na naslovnici.

Če vas v pomladanskem času začnejo mučiti kihanje, voden izcedek, zamašen nos, draženje v grlu ter srbeče in pordele oči, včasih tudi glavobol, kašljanje, težko dihanje, razdražljivost in nespečnost, razmislite, kaj je vzrok vašega slabega počutja. Najprej izključite možnost navadnega prehlada, katerega simptomi so sicer podobni alergijskemu rinitisu, torej alergiji na cvetni prah ali senenemu nahodu, kot še imenujemo to alergijo, vendar med njima vendarle obstajajo razlike.

Pri prehladu so simptomi prisotni dva tedna ali manj, pri senenemu nahodu pa trajajo glede na to, kako dolgo smo izpostavljeni alergenom. Drugačna je tudi barva izcedka iz nosu – pri prehladu je rumenkasta, pri alergiji pa je izcedek prozoren in voden. Pri alergiji tudi ni povišane telesne temperature in bolečin v sklepih in mišicah, med tem ko so ti simptomi pri prehladu pogosti. Ali gre za alergijski rinitis, zdravnik potrdi z alergološkimi preiskavami (npr. vbodni test, krvni testi), ki pokažejo tudi, kateri alergen povzroča težave.

Najbolj osnoven pristop zdravljenja senenega nahoda je izogibanje izpostavljenosti alergenom v največji možni meri. Med najpogostejše alergene sodijo ambrozija, leska, jelša, topol, jesen, breza, platana, hrast, trave, trpotec, pravi kostanj in pelin. Zato se najprej informirajte o času cvetenja rastlin, katerih pelod povzroča vašo alergijo. V Sloveniji se začetek cvetnega obdobja začne že januarja, največ alergenih rastlin pa cveti aprila in maja, zato bodite takrat še posebej previdni.

NAPOVED CVETNEGA PRAHU V ZRAKU (arso)

V nižinah pričakujemo hiter porast obremenitve zraka s cvetnim prahom breze. Povišane obremenitve bodo negativno vplivale na zdravje preobčutljivih posameznikov. Zrak bo dodatno obremenjen še z visoko koncentracijo gabra. Zacvetel je nizko alergni javor jesenovec. V zraku bo še nizka koncentracija jesena, prisoten bo tudi nizko alergeni cvetni prah vrbe, topola, bresta in cipresovk/tisovk. V Primorju bodo v zraku posamezna zrna breze. Obremenjenost zraka s cvetnim prahom gabra bo visoka, koncentracija cipresovk/tisovk bo srednje visoka do visoka, koncentracija jesena bo nizka. V zraku bo prisoten še nizko alergeni cvetni prah topola, vrbe, javorja in posamezna zrna trav.