Veleposlanik kupoval vrtalne stroje, sekire, macole, zajemalke

Veleposlanik kupoval vrtalne stroje, sekire, macole, zajemalke

-
1 117

Peter Reberc, nekdanji veleposlanik v Španiji, ni odgovoren za razsipnost. Slovenija ga je namreč tožila za 104.000 evrov zaradi neracionalnih nakupov med službovanjem v Madridu. V času svojega mandata je med drugim nabavil 1800 kozarcev, 77 cedilnikov, 100 zajemalk, pet vrtalnih strojev, 11 sekir, 15 macol, 107 izvijačev, za 4700 evrov žarnic.

Nekdanji veleposlanik v Španiji Peter Reberc, ki ga je država tožila za 104.000 evrov zaradi neracionalnih nakupov med službovanjem v Madridu, ni odgovoren za razsipnost, je po poročanju Primorskih novic odločilo koprsko sodišče.

Rebrčev odvetnik Borivoje Ljulić je povedal, da je sodišče sledilo mnenju sodnega izvedenca, ki je ugotovil, da so bili veleposlanikovi neracionalni nakupi posledica neprištevnega ravnanja in da Reberc tako za škodo ne more biti odgovoren, poročajo Primorske novice.

“Sodba je povsem sledila izvedenskemu mnenju, da je bil Reberc neprišteven in da ni mogel nadzorovati svojih dejanj,” je povedal odvetnik. Kot je dodal, je tožbeni zahtevek države povsem zavrnjen. O tem, ali je pričakovati nadaljevanje postopka zaradi pritožbe državnega pravobranilstva, ni želel špekulirati, navaja koprski časnik.

Koprsko delovno sodišče je sicer o tej zadevi odločalo že drugič. Po prvotni sodbi je del državnih terjatev (za leti 2007 in 2008) zastaral, za preostalih 73.000 evrov pa naj bi si odgovornost razdelila tako Reberc kot država, a je višje sodišče sodbo razveljavilo in zadevo vrnilo v ponovno razsojanje na prvo stopnjo.