Veliko poginulih ptic

Veliko poginulih ptic

-
0 165

V zadnjem obdobju spremljamo številne pogine ptic. Ob 12.43 je bil v Kostanjevici na Krki v reki Krki opažen poginuli labod. Posredovali so gasilci PGE Krško, ki so s pomočjo čolna pobrali poginulega laboda in ter raco, ter ju predali dežurnemu delavcu Veterinarsko higienske službe.

Nacionalni veterinarski inštitut pa je pred dnevi potrdil nov podtip ptičje gripe pri treh poginjenih labodih grbcih, ki so jih našli vzdolž reke Krke v občini Brežice (Krška vas, Boršt in Župeča vas). Tega podtipa doslej v Sloveniji še niso ugotovili, se pa je že potrjeno pojavil na Nizozemskem, Hrvaškem, v Italiji, Nemčiji in Črni gori.

Ker gre za bolezen, ki se lahko prenese s prostoživečih ptic na perutnino in ptice v ujetništvu, je Državno središče za nadzor bolezni sprejelo sklep, da se na območjih Maribora, Ptuja, Murske Sobote, Celja in Novega mesta perutnino in ptice v ujetništvu zadržuje v zaprtih prostorih oziroma, da se prepreči stik s prostoživečimi pticami, predvsem vodnimi, ter krmi in napaja v zaprtih oziroma pokritih prostorih.

Tudi drugje po Sloveniji priporočajo zadrževanje perutnine, krmljenje in napajanje v zaprtih prostorih. Da bi čim bolj zmanjšali možnost širjenja okužbe, prav tako ni dovoljeno hranjenje prostoživečih vodnih živali.

Kaj je ptičja gripa
Aviarna influenca oziroma ptičja gripa je zelo nalezljiva virusna bolezen, ki lahko prizadene vse vrste ptic. Prostoživeče ptice so proti virusu zelo odporne in pogosto ne kažejo bolezenskih znakov, so pa zato lahko naravni zbiralnik teh virusov in vir okužbe za domačo perutnino. Okužbam so najbolj izpostavljeni purani, kokoši in noji. Bolezen se prenaša z obolelimi živalmi, njihovimi iztrebki, vir okužbe sta lahko tudi okužena voda in krma.