V&F: Cesta ožja kot kolesarska pot in pločnik?

V&F: Cesta ožja kot kolesarska pot in pločnik?

-
30 3340

So investicije, pa ceste, kolesarske poti, pločniki in še kaj. In ob vsem tem se sprašujemo, kdo so veljaki, ki opravljajo meritve in skrbijo za infrastrukturo oz. urbanizacijo v novomeški občini. Plačniki smo davkoplačevalci, tako iz mesta kot iz vasi.

Novomeška občina ni le središče Novega mesta, pač pa številna naselja, zaselki in vasi. Vse bolj očitno pa je, da lokalni politični veljaki nočejo poznati mobilnega utripa vsakdana na podeželju.

Tako smo lahko priča označevanju in urejanju kolesarskih poti po Novem mestu in ožji okolici, s čimer se strinjamo. In prav je, da so urejene. Težko pa se sprijaznimo z urejanjem vaških cest oz. prometnic, ki povezujejo vasi. Slednje so lahko celo ožje kot kolesarska pot in pločnik v določenih delih mesta oz. predmestja. Vsi vemo, da se je razvoj tehnologije in obseg vozil (dimenzija) v zadnjih letih razbohotil in da so ceste, stare več desetletji, preozke. In tako je tudi na cesti Potov Vrh – Križe, kjer se dve osebni vozili na cestišču ne moreta srečati, razen če pri tem upoštevamo bankino (do prvega naliva in traktorjev s priključki).

Po tej isti cesti bo spet vozil tudi šolski avtobus, ampak glede na širino,  tukaj ne gre za ureditev za enosmerni promet!

Torej, zgodila se je investicija, ki bi bila lahko dolgoročna, ne pa preteklost. In čez koliko desetletji se bo ta cesta spet urejala? Občinsko trkanje po prsih o uspešnih projektih je povsem odveč. Vsekakor pa to ni edina vaška cesta v naši občini in v Sloveniji.

Zanimivo, da po vaških cestah poleg osebnih in tovornih vozil, avtobusov, vozijo tudi traktorji.  😉

Mesto brez vasi težko preživi.

Tudi v preteklosti smo opozorili na nekaj vaških prometnic, po katerih se vsak dan veliko ljudi vozi na delo. Slednje so v slabem stanju oz. je vožnja in varnost ob cestišču slaba.