V&F: Dijaki ŠC Nm so pravi mojstri

V&F: Dijaki ŠC Nm so pravi mojstri

-
18 2073

Na novomeškem šolskem centru so pripravili Projektni dan Srednje strojne šole in Srednje gradbene, lesarske in vzgojiteljske šole. Na ogled so postavili izdelke, ki so jih dijaki pripravljali, izdelovali vse leto. Tako smo si lahko ogledali motorje, avtomobile, razne priključke za traktorje, povsem obnovljene traktorje in ostalo. Gre za izdelke, ki so jih dijaki pod vodstvom mentorjev naredili v sklopu projektnih nalog pri poklicni maturi. Ob tej priložnosti so izvedli primopredajo avtomobila clio in karoserije smart, ki ju je doniralo podjetje REVOZ d. d.

Naravnost čudovite izdelke pa so tudi letos predstavili lesarski in gradbeni tehniki. Mi smo se pogovarjali z dijaki Srednje strojne šole, ki so povsem obnovili traktor Porsche, pravega oldtimerja in z Damjano Gruden, ravnateljico SGLVŠ in mentorjem gradbenih tehnikov, Mirkom Gorencem.

Dijaki iz GL4A, bodoči graditelji, so izdelali delni načrt za enodružinsko stanovanjsko hišo po lastni ideji z različnimi računalniškimi programi. Za vizualizacijo načrtovane stavbe so izdelali tudi plakat, kjer je vidna tudi notranjost stavbe z opremo prostorov. Po fazi izdelave načrtov, so dijaki naredili tudi maketo stavbe in prikazali postavitev na parcelo. Maketo stavbe so izdelali s pomočjo 3D printerja. Prikazani izdelki so odlični, saj so dijaki vanje vložili veliko znanja, spretnosti in truda. Pohvala velja tudi mentorju g. Mirku Gorencu, ki jih je pri realizaciji zelo spodbujal in jim nudil strokovno pomoč.  (Zapisala: Lili Žnidaršič, univ. dipl. inž. grad.)

Na področju lesarstva sta zaključni izpiti in matura vedno dogodka, ki sta polna adrenalina in pričakovanja. Dijaki in dijakinje se pripravljajo celo obdobje šolanja, najbolj intenzivno v zaključnih letnikih. V te napore vlijemo vso pridobljeno znanje, kreativnost in željo po samopotrditvi. Tudi to leto je prineslo veliko čudovitih idej, realiziranih skozi izdelke iz lesa in tvoriv, spretnosti in mojstrovin s sinergijo oblikovanja, tehnike in tehnologije obdelave ter prve samostojne strokovne izzive. Učitelji postanejo mentorji, dijaki, sodelavci ter v tem skupnem naporu ustvarijo zaključne izdelke, na katere smo vsi skupaj ponosni. Vsem dijakom in mentorjem zaključnih letnikov in maturantom 2017/2018 čestitke in pohvala. (Zapisal: Goran Delajković , univ. dipl. inž. les.)