V&F: ‘Ne klicat gasilce!’

V&F: ‘Ne klicat gasilce!’

-
7 3441

Požar, ki je izbruhnil v Zalogu, odstira nekatere podrobnosti. Tudi danes smo bili na prizorišču in se pogovarjali z domačini, ki so že nekaj let izredno kritični do omenjenega podjetja, ki mu preprosto ne zaupajo, predvsem pa njihovem vodilnim osebam v podjetju. Nekdanja Opekarna Zalog, ki je zaprla svoja vrata, je bila po naših informacijah pred leti želja podjetja, ki se ukvarja s proizvodnjo počitniških prikolic in avtodomov. Neuradno se takrat niso odločili za nakup objektov in zemljišča, saj se je takrat slovenske občine drobilo in tudi Zalog, ki je bil nekoč pod novomeško občino je pripadel novi občini, Občini Straža. Pa vendar, so nam danes domačini, prvi, ki so opazili silovit požar in o tem obvestili gasilce povedali, da ko so prišli do podjetja, da je eden izmed uslužbencev rekel, da bi bilo prav, da pokličejo gasilce, kar so pred tem že storili domačine. Medtem pa je drugi zaposleni rekel, ne klicat gasilce! Zanimivo in zakaj ne?

Gasilci so požar v Zalogu obvladali, na požarišču pa še vedno gori. Z novomeške enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje pa so opozorili na nevarnost izpostavljanja dimu in drugim plinom ter na splošno onesnaženost okolja. Območje preletava tudi vojaški helikopter, ki bo, če bo to res potrebno, pomagal pri gašenju.

Sprašujemo se, kako je mogoče, da takšno podjetje ni imelo vse predpisane opreme za skladiščenje odpadkov. Pogovarjali smo se s strokovnjakom za požarno varnost, ki pozna razmere tudi v podjetju Ekosistemi, kjer je zagorelo. Spomnil se je na požare iz preteklosti. Takrat so namigovali na požig, ampak kot nam je povedal strokovnjak, je večja verjetnost, da so se vžgala različna olja, kemikalije in podobno. V podjetju naj ne bi imeli t.i. javljalnikov požara in avtomatskih, samosprožilnih gasilnih naprav.

Prav tako ni znano, kaj vse so skladiščili na deponiji. Domačini so nam povedali, da ni manjkalo nevarnih odpadkov. Prav tako pa je bil način skladiščenja neskladen z dovoljenji. Opozorili so nas tudi na kanalščino in odplake, ki se pod cesto pri podjetju iztekajo v nekakšen naravni zbiralnik. Ob močnejših padavinah, pa to vode mimo železniške proge potisne po travnikih in poljih do reke Krke. Tudi to smo posneli, bi bilo pa v redu, če bodo pristojni iz tega čudnega zbiralnika vzeli vzorce. Pred leti je nekaterim kmetov t.i. kanalščina povsem uničila pridelek. Takrat so krivdo prevalili na železnice. Češ da naj bi bil vzrok škropljenje plevela ob progi. Zanimivo, takrat je bil pridelek uničen le na njivah ob zbiralniku. Pred njim in za zbiralnikom pa ne.

Poročali smo tudi, da v osmih hidrantih ni bilo vode. Izvedeli smo, da tudi to ni bilo prvič, da v hidrantih ni bilo vode. Tako kot tudi to, da ne gre za prvi požar. 

Glavna inšpektorica inšpektorata za okolje in prostor Dragica Hržica pa je pojasnila, da inšpekcija za okolje predelovalce odpadkov redno preverja, tudi podjetje Ekosistemi. Od leta 2014 so tam izvedli šest pregledov, pri katerih so sicer odkrili nepravilnosti glede skladiščenja odpadkov, vendar so bile te odpravljene.