V&F: ‘Ne klicat gasilce!’

V&F: ‘Ne klicat gasilce!’

-
7 3432

Požar, ki je izbruhnil v Zalogu, odstira nekatere podrobnosti. Tudi danes smo bili na prizorišču in se pogovarjali z domačini, ki so že nekaj let izredno kritični do omenjenega podjetja, ki mu preprosto ne zaupajo, predvsem pa njihovem vodilnim osebam v podjetju. Nekdanja Opekarna Zalog, ki je zaprla svoja vrata, je bila po naših informacijah pred leti želja podjetja, ki se ukvarja s proizvodnjo počitniških prikolic in avtodomov. Neuradno se takrat niso odločili za nakup objektov in zemljišča, saj se je takrat slovenske občine drobilo in tudi Zalog, ki je bil nekoč pod novomeško občino je pripadel novi občini, Občini Straža. Pa vendar, so nam danes domačini, prvi, ki so opazili silovit požar in o tem obvestili gasilce povedali, da ko so prišli do podjetja, da je eden izmed uslužbencev rekel, da bi bilo prav, da pokličejo gasilce, kar so pred tem že storili domačine. Medtem pa je drugi zaposleni rekel, ne klicat gasilce! Zanimivo in zakaj ne?

Gasilci so požar v Zalogu obvladali, na požarišču pa še vedno gori. Z novomeške enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje pa so opozorili na nevarnost izpostavljanja dimu in drugim plinom ter na splošno onesnaženost okolja. Območje preletava tudi vojaški helikopter, ki bo, če bo to res potrebno, pomagal pri gašenju.

Sprašujemo se, kako je mogoče, da takšno podjetje ni imelo vse predpisane opreme za skladiščenje odpadkov. Pogovarjali smo se s strokovnjakom za požarno varnost, ki pozna razmere tudi v podjetju Ekosistemi, kjer je zagorelo. Spomnil se je na požare iz preteklosti. Takrat so namigovali na požig, ampak kot nam je povedal strokovnjak, je večja verjetnost, da so se vžgala različna olja, kemikalije in podobno. V podjetju naj ne bi imeli t.i. javljalnikov požara in avtomatskih, samosprožilnih gasilnih naprav.

Prav tako ni znano, kaj vse so skladiščili na deponiji. Domačini so nam povedali, da ni manjkalo nevarnih odpadkov. Prav tako pa je bil način skladiščenja neskladen z dovoljenji. Opozorili so nas tudi na kanalščino in odplake, ki se pod cesto pri podjetju iztekajo v nekakšen naravni zbiralnik. Ob močnejših padavinah, pa to vode mimo železniške proge potisne po travnikih in poljih do reke Krke. Tudi to smo posneli, bi bilo pa v redu, če bodo pristojni iz tega čudnega zbiralnika vzeli vzorce. Pred leti je nekaterim kmetov t.i. kanalščina povsem uničila pridelek. Takrat so krivdo prevalili na železnice. Češ da naj bi bil vzrok škropljenje plevela ob progi. Zanimivo, takrat je bil pridelek uničen le na njivah ob zbiralniku. Pred njim in za zbiralnikom pa ne.

Poročali smo tudi, da v osmih hidrantih ni bilo vode. Izvedeli smo, da tudi to ni bilo prvič, da v hidrantih ni bilo vode. Tako kot tudi to, da ne gre za prvi požar. 

Glavna inšpektorica inšpektorata za okolje in prostor Dragica Hržica pa je pojasnila, da inšpekcija za okolje predelovalce odpadkov redno preverja, tudi podjetje Ekosistemi. Od leta 2014 so tam izvedli šest pregledov, pri katerih so sicer odkrili nepravilnosti glede skladiščenja odpadkov, vendar so bile te odpravljene.

 • Od vodilnih so vsi vedeli za to zadevo, vendar nihce ni hotel ukrepati ker imajo od tega korist.

 • Grozno ubogi ljudje in GASIlCi naj jim bo srecno! Kje so pa zdaj vsi pametni iz parlamenta naj grejo pomagat gasit sevevda oni nedelajo za tak denar ali zastonj

 • Prov norca se delajo iz nas. Lažejo folku. Nabit bi blo treba vse na en kol pa jih polit s temi odpadki in jim dat ta zrak za dihat. Prov dol jim visi, ce so zastrupil vse okol. Tle bi mogl it v zapor vsi, ki so mel kakrsno koli odgovornost za vse to, vkljucno z ministrico vred. Ker tile samovzigi nevarnih odpadkov so sumljivi za popizdit. Ne mors to skladiscit v nekih sodih zavitih v plastiko za bale, kar tko mal na prostem. Nej odstopi pa nej se ne bedaka.

 • le za kaj direktor in ministri niso prišli vdihavat izgorelelga zraka?

  • Če bi direktor imel pošten odnos do podjetja, zaposlenih in krajanov, bi stopil pred medije, se opravičil za stanje, ki ga je kot odgovorna oseba povzročil zaposlenim, okolišanom in prebivalcem na širšem območju, požrtvovalnim gasilcem, ki so reševali njegovo podjetje, pa bi se zahvalil za požrtvovalnost in tveganje življenj. Tako pa gospod verjetno nekje uživa in mu je malo mar do vsega skupaj. Sprašujem se, do kdaj bomo takšen splošno razširjen neodgovoren in nesramen odnos do davkoplačevalcev še prenašali.

  • Prav imaš Marjana!

 • NA VSE TO opozarjamo že 6 LET!! V prvih dveh letih boja smo naredili 12 ekoloških patrulj (vse kršitve, izcedne vode, 2 izlitja nevarnih tekočin v okolico obrata, prvi požar pred štirimi leti, nato sta bila še dva manjša, so foto dokumentirane) in na podlagi njih vsakokrat naredili prijavo pristojnemu inšpektoratu, s pošiljanjem v vednost republiškemu inšpektoratu v Ljubljano, prav tako pa tudi na pristojno ministrstvo in druge naslove. VSAKIČ! Obvestili smo kabinet vlade, pooblaščenko za človekove pravice; prirejali okrogle mize v Straži; nazorno prezentacijo predstavili tudi osebno na sestanku v Ljubljani, takratnemu direktorju direktorata za okolje in glavni inšpektorici za okolje (po tem sta se oba čudežno zamenjala) itn. itn. NIČ! LETA NIČ! Zdaj se bodo pa čudili, kako se je lahko to zgodilo!?! Odkrivali bodo ODGOVORNE?!? Seveda jih ne bodo “odkrili”, ker se jih v tej gnili državi skrbno ZAKRIVA! Za razliko od “pristojnih služb” (kriminalisti, tožilci, sodniki, nadrejeni v teh službah), ki svojega dela seveda ne bodo opravile, čeprav so odgovorne do nas državljanov RS, bom jaz naštel osebe, katerim so bile pošiljane vse naše prijave, in ki so bile obveščene, vi se pa odločite, koliko so odgovorni in kako bi morali odgovarjati. V našem obsežnem arhivu so naslednja imena (to so javne informacije, ki se zaradi varstva okolja tičejo vseh nas. Dopisov je bilo zelo veliko – navajam samo nekatere, kjer se imena prvič pojavijo, da jih ne ponavljam) za datumom našega dopisa v oklepaju:

  (10.02.2011) IRSOP OE Novo mesto – Vodja, TONČI ŽIGANTE; v vednost: MOP – minister dr. ROKO ŽARNIČ; IRSOP Ljubljana; UE Novo mesto – načelnik JOŽE PRESKAR; Občina Straža – urad župana – ALOJZ KNAFELJ (zdaj DUŠAN KRŠTINC, takrat podžupan).

  (16.04.2012) IRSOP OE Novo mesto – inšpektor za okolje DARKO OKLEŠČEN (njega smo z dne 25.04.2013 kazensko ovadili zaradi izlitja in prvega požara, na kar smo opozarjali in se je potem zgodilo, pa se proti njemu ni ukrepalo; še prej pa se na njegovo delo pritožili tudi pri problematiki AVTOODPAD Kukman Suhor nad Prečno in seveda pri tej problematiki).

  (03.03.2013) ekološka patrulja “prvi požar”: Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, izpostava NM – vodja KAROL NAHTIGAL; Min. za kmetijstvo in okolje, minister FRANC BOGOVIČ; v vednost: Vlada RS, kabinet predsednika vlade (takratni predsednik JANEZ JANŠA); Varuh človekovih pravic – VLASTA NUSSDORFER.

  (22.03.2013) ekološka patrulja “Svetovni dan voda”: Poleg IRSKGHO še: Min. za kmetijstvo in okolje, minister DEJAN ŽIDAN; v vednost: Vlada RS, kabinet predsednika vlade (takratni predsednica ALENKA BRATUŠEK – osebno);

  (29.07.2013) ekološka patrulja “veter na obratu”: Poleg IRSKGHO OE Novo mesto še; vodja inšpekcije za okolje in naravo mag. JANA MIKLAVČIČ (po e-pošti); kontaktna oseba za nevladne organizacije, kabinet MKO (po e-pošti) NEJC PERHAVEC.

  In še kakšen bi se našel. Bo dovolj za začetek? Ljudi, ki so bili obveščeni in so plačani iz javnih sredstev, da ukrepajo hitro in učinkovito ter po zakonu in v skladu s svojimi pogodbami o zaposlitvi? Nekateri so bili obveščeni mnogokrat! Pristojni inšpektor tako rekoč vsakič!

  ME PRAV ZANIMA, če bodo kriminalisti prišli po te podatke na sedež RDEG v Zalog 11, 8000 Novo mesto! Predvidevam, da ne! Saj vidite: če se ti ljudje pokličejo na odgovornost pade celotna slovenska javna uprava, sploh če bi se zgodil efekt domin tudi povsod drugod po Zloveniji. Zato klicov na odgovornost ne bo. Malo bo preiskave, veliko pompa v medijih, do naslednjega požara. Vlak v pogubo pa pelje dalje… SRAMOTA!!

  RDEG