V&F: Dolenjski ‘Kemis’ še tli, hidranti prazni, pomoč helikopterja

V&F: Dolenjski ‘Kemis’ še tli, hidranti prazni, pomoč helikopterja

-
67 14528

Nekaj po 16. uri je izbruhnil velik požar v podjetju Ekosistemi v Zalogu pri Straži. Ogromen črn dim je opaziti tako v Straži, Novem mestu in širši okolici oz. ste ga lahko opazili že v višnjegorskem klancu. Posredovali so vsi gasilci prostovoljnih gasilskih društev Gasilske zveze Novo mesto in gasilci GRC Nm. Po naših informacijah je pri gašenju sodelovalo najmanj 23 prostovoljnih gasilskih društev! Pet medicinskih ekip Nujne medicinske pomoči Zdravstvenih domov Novo mesto, Črnomelj in Trebnje, so oskrbele šest gasilcev, ki so se nadihali dima. Enega gasilca so prepeljali v novomeški Urgentni center. Bližnje prebivalce so sicer pozvali k evakuaciji. Prostor so pripravili v telovadnici Osnovne šole Vavta vas, vendar nihče od domačinov ni prišel v šolo. Ekipa za evakuacijo ostaja v pripravljenosti.

Izvedeli smo, da je na območju obsežnega požara osem hidrantov z vodo, a v nobenem ni bilo vode, tako da so gasilci napeljali cevi do bližnje reke Krke. Še vedno gori, slišati je eksplozije. To ni prvi požar, ki je izbruhnil v tem podjetju.

NIJZ posredoval napotke prebivalcem ob večjih požarih

Bonia Miljavac z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) bo ob 20.45 podala izjavo s priporočili okoliškim prebivalcem. Kot so sporočili, strokovnjaki ocenjujejo stanje na terenu, do nadaljnjega pa veljajo priporočila, ki so objavljena na njihovi spletni strani.

*Ves čas upoštevajte priporočila ekip za reševanje oz. Uprave RS za zaščito in reševanje.

*Osebe, ki so bile izpostavljene dimu in čutijo zdravstvene težave, naj se posvetujejo s svojim zdravnikom.

*Osebna dekontaminacija: če ste bili izpostavljeni materialom, ki so nastajali pri požaru, odstranite prah in kontaminirano obleko ter jo shranite v plastično vrečko. Izpostavljeno kožo operite z velikimi količinami mila in vode. Obrišite se in ponovno izperite.

*Izogibajte se prizadetih območij razen, če so reševalne ekipe že sporočile, da je vrnitev na prizadeta območja varna.

*Če je v okolici pogorišča še vedno izrazit vonj, smrad po požaru, priporočamo zadrževanje izven območja ali v zaprtih  prostorih. Zadrževanje v zaprtih prostorih je začasna rešitev, saj se koncentracije onesnaževal v zraku v notranjih prostorih tudi pri zaprtih oknih in vratih počasi izenačijo s koncentracijami zunaj.

*Če je vidna kakršnakoli onesnaženost okolja, je najbolje, da se temu področju izognemo dokler ni očiščeno.

*Izogibajte se dotikanju izpostavljenih površin, tekočin, ki so povezane s požarom, in čim bolj zmanjšajte izpostavljenost izpustom v zrak tako, da se gibljete proti vetru ali stran od ognja oz. pogorišča.

*Uporaba pitne vode – upoštevajte priporočila upravljavca vodovoda oz. Uprave RS za zaščito in reševanje.

*S sajami in drugače onesnažene vrtnine in kmetijske pridelke, ki bi glede na razvoj že bili primerni za uporabo, zavrzite. Saje so verjetno mastne, zato učinkovito pranje ni možno.

*Če je možno, preprečite raznos onesnažil (pepela) v neonesnažena območja (npr. menjava obutve pri prehodih iz onesnaženega predela v čisti, iz vrta v stanovanje).

ISKRENA HVALA VSEM BRALCEM, KI STE NAM POSREDOVALI INFORMACIJE IN FOTO TER VIDEO MATERIAL.