V&F: Islandcev ne smeš ‘nategniti,’ imajo že novega

V&F: Islandcev ne smeš ‘nategniti,’ imajo že novega

-
0 105

Islandci so že večkrat dokazali, da so navzlic vsem svetovnem trendu, zavezani otoški tradiciji, poštenosti. Verjetno se še spomnite bančniške kraje in posledično islandskega bankrota. Vsi takrat ‘pomembni’ so morali razjahati udobna državna sedla. In Islandci si ne dovolijo nategovanja. In potem, ko se je na seznamu lastnikov podjetji ‘pod palmami’ znašel tudi njihov premier, so ulice Reykjavika danes videti kot najmogočnejši gejzir oz. so ulice polne jeznih ljudi ljudi, ki zahtevajo odstop svojega premierja Sigmundurja Gunnlaugssona. Slednji se je namreč znašel pod ‘palmami.’

Po razkritju panamskih dokumentov se je izkazalo, da premier z ženo skriva podjetje v davčni oazi. Sprva premier otoške države ni hotel odstopiti, danes čez dan pa je predsednika pozval, naj razpusti parlament. V njegovi stranki so se z odločitvijo strinjali in Islandija ima že novega premierja oz. za položaj predsednika vlade predlagajo Sigurðurja Ingija Jóhannssona, sedanjega ministra za ribištvo in kmetijstvo in podpredsednika Napredne stranke, ki je že prevzel funkcijo premierja.

Medtem pa v Sloveniji še vedno razpravljamo o športniku in nobenih informacij o javnih uslužbencih, ki so pod palmami prav tako našli svoj kotiček finančne blaženosti.