V&F: Jo vidite? Koristna ‘lepotica’

V&F: Jo vidite? Koristna ‘lepotica’

-
3 729

Če naš vrt pogosto obišče krastača ali si ga celo izbere za svoje bivališče, se tega lahko veselimo. Sodi namreč med najkoristnejše vrtne živali, saj se prehranjuje s polži brez hišice, raznimi ogrci in žuželkami. Ena sama krastača v vrtu lahko obvlada število rdečih lazarjev na vrtu tako, da ne presegajo meje škodljivosti. Krastače se ogibajo vrtov, v katerih uporabljamo kemična pomagala, saj imajo zelo občutljivo kožo.

Krastače večino leta preživijo na kopnem (skriva se pod kamni, listjem in v zemeljskih jamah), le v zgodnji pomladi, marca in aprila, se iz gozdov, kjer prezimujejo napotijo k stalnim mrestiščem v vodi. Tu med parjenjem izležejo na tisoče jajčec v mrest v obliki zdrizaste, več metrov dolge vrvice, navite na vodno rastlinje. Iz jajčec se v 12-18 dneh izvalijo paglavci. Največja nevarnost na poti je prečkanje cestišč. Zaradi počasnega in okornega premikanja ogromno krastač povozijo avtomobili in druga vozila. Da bi krastače zaščitili so v številnih evropskih državah na nekaterih kritičnih točkah postavili posebne podhode pod vozišči in uvedli organizirane skupine prostovoljcev, ki različne dvoživke v vedrih prenašajo čez cesto. Mi smo eno krastačo srečali prav med prečkanjem ceste, ki se je k sreči uspešno končalo.

Prehranjujejo se s polži, ličinkami, žuželkami in različnimi črvi. Večje krastače lahko požrejo tudi manjše vretenčarje. Plen lovijo z dolgim lepljivim jezikom, ki je priraščen ob sprednjem robu ust. Pri požiranju si pomaga z očesnim zrklom, ki se pogrezne v ustno votlino in potisne zalogaj naprej. Po navadi lovijo ponoči in so najbolj aktivni v vlažnem vremenu.