V&F: Krompir v življenju

V&F: Krompir v življenju

-
0 226

Slovenci imamo izredno pestro kulinariko, znani smo po številnih domačih jedeh. Prav gotovo pa v njih kot priloga prevladuje krompir. Kmetje vedno najdejo kakšno njivo zanj, tudi vrtičkarji imajo radi domačega. Ni slajšega kakor ravnokar izkopan, mlad krompir v začetku poletja. Nekoč je veljal pregovor, da ima najbolj neumen kmet najbolj debel krompir. Slovenski pregovori so večinoma modri, tale pa prav gotovo ni. Krompirja ni lahko pridelati.

Zelo pomembno je tudi, da ne sadite v hladno zemljo. Potem prva, najbolj rodna in odporna očesa rada odmrejo, za pridelek pa poženejo stranska očesa. Take rastline niso samo manj rodne, tudi njihova odpornost je slabša. Za zgodnje sajenje je gomolje obvezno nakaliti. Pa še takrat naj ima zemlja ob sajenju vsaj 9 ° C. In zemlja na Dolenjskem ima v teh toplih dneh temperaturo malce več kot 9 stopinj Celzija.

Četudi so v začetku marca temperature dovolj visoke, je za sajenje krompirja prezgodaj, saj je velika možnost, da bo aprila še nastopila ohladitev. Dlje ko so gomolji v mokri zemlji, večja je nevarnost za razvoj bolezni in škodljivcev.