V&F: Močan potres, žrtve in cunami

V&F: Močan potres, žrtve in cunami

-
0 371

Južni otok Nove Zelandije je stresel močan potres z magnitudo 7,8. Zaznali so tudi dva močnejša popotresna sunka. Umrli sta najmanj dve osebi, nastala je ogromna gmotna škoda. Potresu je sledil še cunami, prvi valovi na srečo niso bili visoki, se pa oblasti bojijo, da bo prvemu valu z morja sledil še večji. Kot poročajo novozelandski mediji je uničenih več zgradb in ostala infrastruktura. Po silovitem potresu je sledilo še več kot 100 močnih popotresnih sunkov.

Na Novi Zelandiji so le nekaj minut po polnoči 14. novembra po lokalnem času severno od mesta Christchurch na južnem otoku zaznali potres z magnitudo 7,8. Ameriška geološka agencija (USGS) je sporočila, da je bil epicenter potresa 95 kilometrov od mesta Christchurch, v bližini mesta Hamner Springs. Čutili so ga tudi Wellingtonu in Dunedinu.

Novozelandski geološki center medtem magnitudo ocenjuje na 6,6, kar je še vedno na njihovi lestvici še vedno označen za močan potres. Potres je bil plitek, kar pomeni, da bi lahko povzročil veliko škode. Izdali so tudi opozorilo pred cunamiji, ljudi so pozvali, naj se umaknejo na višje lege.

https://www.youtube.com/watch?v=2ghxCosGyio