V&F: Moj ‘ta glasen’ sosed

V&F: Moj ‘ta glasen’ sosed

-
8 574

Če živite v naravi, lahko vsak dan opazujete in poslušate ostale prebivalce tega planeta. Med najbolj glasnimi so v teh dneh ptiči, ampak v večernih urah vse preglasi ‘moj sosed’ – srnjak. Njegovo oglašanje, ki ej podobno laježu imenujejo bokanje ali bavkanje. Sicer pa v večernih urah pride malce na travnik, ko pa me ni doma, pa tudi v vrt.  😉

Srnjad spada med najbolj razprostranjeno visoko divjad v Sloveniji. Srnjad je teritorialna divjad saj vse življenje živi na istem območju, ki je veliko okrog 20 ha. Najraje se nahaja na meji med gozdom in travniki, kjer najde največ kritja.

Po biološki razvrstitvi spada med parkljarje in prežvekovalce. Odrasla srnjad je visoka okrog 75 cm in težka 25 kg. Srnjak ima roge, ki mu vsako leto odpadejo (novembra ali decembra) in nato ponovno zrastejo (do maja), srna je brez rogov (mulasta). Srnjad dvakrat na leto menja dlako – letna, zimska, ki se razlikujeta tudi po barvi. Srna skoti (poleže) v maju enega ali dva redkeje tri mladiče. Mladiči v prvih dneh ždijo skriti v gozdni podrasti ali travi, ob nevarnosti pa se nepremično potuhnejo.