V&F: Z groba ukradli doprsni kip Božidarja Jakca

V&F: Z groba ukradli doprsni kip Božidarja Jakca

-
9 1031

Izvedeli smo, da so neznani storilci v ponedeljek na novomeškem pokopališču v Ločni ukradli doprsni kip Božidarja Jakca, ki je tik ob grobnici Jakčevih. Neuradno naj bi šlo za bronasti odlitek. Informacijo o kraji so za DolenjskaNews potrdili tudi na novomeški Policijski upravi. Kot je še povedala Alenka Drenik, predstavnica za odnose z javnostmi, preiskava še poteka.

Božidar Jakac, slovenski slikar in grafik. Po prvi svetovni vojni je Jakac študiral v Pragi. Postal je eden izmed nosilcev novomeške pomladi, naprednega književno-likovnega gibanja. Delal je kot ilustrator in profesor risanja, kasneje pa je postal samostojni umetnik. Veliko je potoval. Med drugo svetovno vojno je v partizanih deloval kot kulturnik in dogodke ohranil v številnih grafikah. Kot odposlanec se je udeležil Zbora odposlancev slovenskega naroda v Kočevju. Na ljubljanski akademiji upodabljajočih umetnosti je med letoma 1945 in 1961 poučeval grafiko. V tem času je bil trikrat rektor akademije. Leta 1949 so ga sprejeli v Slovensko akademijo znanosti in umetnosti. Zapustil je ogromen opus.

Jakac leta 1934 na Bledu portretira Petra II. Karađorđevića. Uvrščamo ga tudi med pionirje slovenskega filma, saj je v črnobeli tehniki posnel več dokumentarnih vedut Novega mesta in postal s tem prvi slovenski mojster kamere. Jakca v njegovi zgodnji dobi uvrščamo med slovenske ekspresioniste. Pozneje se je njegov mladostni zagon umiril v mojstrskem liričnem realizmu. Leta 1947 je za svoje delo prejel Prešernovo nagrado. (wikipedija)

 

 

 • Vandalizem.

 • Slišali, da bodo umaknjeni vsi spomeniki Tita, pa so mislili, da bodo tudi od umetnikov, ki so ga naslikali, pa so vzeli za svojo zgodovinsko zbirko. Kdorkoli je to napravil bo moral biti kaznovan in njegovi podatki javno objavljeni. Vandalizem se ne sme podpirati ne glede na vzrok.

  • Mislim da tisti,ki je to naredil sploh neve kdo je tito kaj sele Bozidar Jakac tako da to ni nic drugega kot se ena kraja v dolgi vrsti le teh v tem nasem lepem mestu.Vsi vse vejo nihce nic ne ukrepa.

   • Truth

    In potem to komentira Novak ahaha.

 • Nič ni več sveto! Komu vraga je napoto?

 • Ne na grobu, kvečjemu z groba

 • Če je bil kovinski je zihr zahodno od muhaberja.

 • Bolno.