V&F: Z groba ukradli doprsni kip Božidarja Jakca

V&F: Z groba ukradli doprsni kip Božidarja Jakca

-
9 1039

Izvedeli smo, da so neznani storilci v ponedeljek na novomeškem pokopališču v Ločni ukradli doprsni kip Božidarja Jakca, ki je tik ob grobnici Jakčevih. Neuradno naj bi šlo za bronasti odlitek. Informacijo o kraji so za DolenjskaNews potrdili tudi na novomeški Policijski upravi. Kot je še povedala Alenka Drenik, predstavnica za odnose z javnostmi, preiskava še poteka.

Božidar Jakac, slovenski slikar in grafik. Po prvi svetovni vojni je Jakac študiral v Pragi. Postal je eden izmed nosilcev novomeške pomladi, naprednega književno-likovnega gibanja. Delal je kot ilustrator in profesor risanja, kasneje pa je postal samostojni umetnik. Veliko je potoval. Med drugo svetovno vojno je v partizanih deloval kot kulturnik in dogodke ohranil v številnih grafikah. Kot odposlanec se je udeležil Zbora odposlancev slovenskega naroda v Kočevju. Na ljubljanski akademiji upodabljajočih umetnosti je med letoma 1945 in 1961 poučeval grafiko. V tem času je bil trikrat rektor akademije. Leta 1949 so ga sprejeli v Slovensko akademijo znanosti in umetnosti. Zapustil je ogromen opus.

Jakac leta 1934 na Bledu portretira Petra II. Karađorđevića. Uvrščamo ga tudi med pionirje slovenskega filma, saj je v črnobeli tehniki posnel več dokumentarnih vedut Novega mesta in postal s tem prvi slovenski mojster kamere. Jakca v njegovi zgodnji dobi uvrščamo med slovenske ekspresioniste. Pozneje se je njegov mladostni zagon umiril v mojstrskem liričnem realizmu. Leta 1947 je za svoje delo prejel Prešernovo nagrado. (wikipedija)