V&F: Na ‘slavki’ gradbišče, kurišče in še kaj

V&F: Na ‘slavki’ gradbišče, kurišče in še kaj

-
15 3349

V noči na soboto, okoli 1.30 ure, so prebivalci stanovanjskega naselja v ulici Slavka Gruma, v Novem mestu, opazili, da na gradbišču novega bloka gori. O tem so obvestili Regijski center za obveščanje. Gasilci GRC Nm so v nekaj minutah prihiteli na kraj požara in pogasili ognjene zublje. A očitno je to kar pogosto na novem gradbišču, saj po besedah naših bralcev večkrat gori oz. se kuri na gradbišču. So pa tudi druge težave.

Pod novico pa se je znašel zanimiv komentar in komentar bralca, ki nam je svoje opažanje poslal po elektronski pošti: Ni bilo prvič, da je gorela odpadna embalaža in ostali material. Med gorenjem so detonirale tudi piksne, ki jih “skrbno” odlagajo na za to predvideno mesto – uradno. Hvala bogu, da so do prihoda gasilcev že vse eksplodirale in da niso v času, ko so bili oni tam. Tudi gasilci niso posredovali prvič. Sicer pa delavci vsak dan kaj prižgejo. So dnevi ko okoliški stanovalci cel dan “uživamo” v vonjavah po sveže zažgani plastiki, saj jo je lažje zažgati in ne odlagati na deponijo. In še in še bi lahko…

… pismo bralca:

Pisali ste, da je gorelo na Slavka Gruma pri novem bloku in da so posredovali tudi gasilci. No, danes je spet mali “kres” puščen brez nadzora. Kasneje ga je očitno nekdo pogasil. Poleg tega, da se tako pušča ogenj, je problem tudi pepel, ki leti vsepovsod. Po avtomobilih, balkonih in bognedaj, da perilo sušiš na balkonu. Poleg vsega naštetega so moteči tudi tovornjaki, ki divjajo po parkirišču in dvigujejo prah in uničujejo že tako poškodovano vozišče. Zdaj pa bodo še padavine oz. bo mokro, se bo vse skupaj spremenilo v eno samo blato!

Naj še povem, da delavci, ki delajo na gradbišču, parkirajo na parkirišče prebivalcev blokov. Ko dežuje sploh radi parkirajo čim bližje vhodu gradbišča, kar posledično pomeni skoraj pred vhod v blok. Delavci imajo zaradi dela svoja vozila parkirana ves dan na parkiriščih, ki jih sicer uporabljamo prebivalci naselja. In tudi, ko se jih opozori, imajo 101 komentar. Naj povem, da so tudi policisti že prišli zaradi tega. Ne vem, morda pričakujem preveč od ljudi, da bodo razmišljali, kako vplivajo s svojim dejanjem.

…in še eno pismo bralca:

Tako kot so nekateri v komentarjih navedli si površine okoli gradbišča delimo z izvajalci. Kot je s slik razvidno težki tovornjaki polni betona zasedajo pločnike (le en primer), ko čakajo za raztovarjanje. Šleparji, ki so dostavili gradbiščna dvigala so zasedli cesto od odcepa pri OŠ Drska pa do gradbišča – brez ustreznih označb, brez urejanja prometa, ne glede na to, da pločnike uporabljajo šolarji. 

Šleparji so dostavljali vso armaturo in ostali material po cesti od šole do gradbišča. Omenjena cesta pa je že od prvotne investicije v letu 2008 brez zaključnega sloja asfalta. Sedaj bodo uničili še to kar je. 

Opozoriti želim: Investitor in izvajalci si pridržujejo pravico uporabljati gradbiščni priključek preko zasebnih zemljišč. Upam si trditi, da brez ustreznih dovoljenj. Saj bi nas morali o tem obvestiti in nas prositi za dovoljenje oz. služnost, pa ni nihče. Dovolijo si požagati drevesa na zasebni lastnini, da o uničeni infrastrukturi ne govorim, je še zapisal bralec.

Bralci oz. stanovalci omenjene soseske so nam odstopili tudi videa o kurjenju in posredovanju gasilcev. Gorelo je tudi 28. junija in 11. avgusta letos.

(foto: V.K, DNS.)