V&F: Nenavadni lepotec dežja

V&F: Nenavadni lepotec dežja

-
5 486

Zagotovo ena zanimivejših in zelo elegantnih živali pri nas je močerad. Lahko je znanilec dežja, je pa tudi znanilec čistega okolja oziroma voda.

Navadni močerad je razširjen po vsej Sloveniji. Najdemo ga v gorskih, hribovitih in gričevnih območjih pod gozdno mejo. Življenjski prostor močerada so različni senčni in vlažni prostori. Najraje se zadržuje v listnatih in mešanih gozdovih, ki mu tudi nudijo ogromno skrivališč, predvsem med odpadlim listjem na tleh. Najdemo ga lahko tudi pod odmrlim lesom, pod kamni, v razpokah in špranjah ali celo v luknjah in jamah ob koreninah dreves. Močeradi se najraje zadržujejo v bližini čistih potokov ali manjših voda, ki so bogate s kisikom. Sem namreč samice odlagajo svoje ličinke. Odrasli močeradi večino življenja prebijejo na kopnem, kjer se tudi parijo. Zanimivo je, da se po parjenju ličinke v samici razvijajo šest mesecev. Po šestih mesecih samica ličinke izleže v tolmunčke gozdnih potočkov. V enem leglu lahko odloži nekajkrat po deset ličink. Same ličinke so dobro razvite, imajo namreč že oba para okončin, pa tudi peresaste škrge. Preobrazba v odraslo žival poteka v vodi. Ličinke dosežejo okoli šest centimetrov pred samo preobrazbo, če pa morajo prezimiti, lahko zrastejo tudi do osem centimetrov. Po preobrazbi postane močerad kopenska žival, ki je aktivna ob dežju ali ponoči in v ostalem času, ko je ozračje dovolj vlažno. Njegova povprečna življenjska doba je preko dvajset let.

In še nekaj koristnih informacij za lastnike psov. Močerad je za človeka povsem nenevaren, za psa pa pogosto usoden! Vsako leto v veterinarskih ambulantah tako oskrbijo veliko število psov, ki so zastrupljeni zaradi ugriza v močerada. Ker je močeradov strup za pse pogosto usoden, velja za skrbnike psov posebno opozorilo, da so nanje posebej pozorni, saj jih je prav v deževnem času še posebej veliko.

In še nekaj zanimivosti iz življenja močeradov

  • Včasih so jih marsikje namakali v alkohol, dobili so zanimivo pijačo-močeradovec, ki naj bi imela različne, tudi nekoliko bajeslovne učinke.
  • Navadni močerad je za razliko od ostalih dvoživk živorodna vrsta.
  • Končna pozicija rumenih lis se razvije šele po preobrazbi, čeprav so opazne že takoj.