V&F: Noč še v plusu, jutro bo nevarno

V&F: Noč še v plusu, jutro bo nevarno

-
0 349

Se še spomnite lanskega aprila, ki je bil v zadnjem tednu vremensko neusmiljen za številne sadjarje, vinogradnike, kmetovalce. Pozeba je za seboj pustila uničenje rastlinja in veliko škodo. Letos podobno vremensko past pričakujemo v petkovem jutru, ko se lahko temperature spustijo pod ničlo. Glede na topel marec in hitro odzivanje rastlinja, ki je odcvetelo in začelo brsteti, je napoved zastrašujoča.

Vremenska napoved za JV Slovenijo kaže, da bodo tudi ponoči še nekaj oblačnosti, kar je dobro in da bo še vedno pihal severni veter, ki bo šele proti jutru obrnil na vzhodnik. Tako bo vse do jutra še večinoma oblačno, temperatura bo okoli 4 stopinje Celzija. Najbolj kritične ure pa bodo nekje od 5. do 7.30 uro, ko se bo začelo jasniti. Veter bo oslabel, žal pa bo takrat padla tudi temperatura. Za Dolenjsko kaže, da bi se lahko živo srebro spustilo do 1 stopinje pod ničlo, v zatišnih legah do minus 2. Toliko minusa v jutranjih urah kaže tudi za Belo krajino in Posavje.

Ker se zrak s sevanjem ohlaja od tal navzgor, je najbolj mrzlo prav pri tleh. Mrzel zrak, ki je težji, se začne pretakati v najnižje dele dolin in kotlin. Manjša nevarnost pozeb je na pobočnih, grebenskih in bolj prevetrenih legah.

Zgodnje sorte jablane so ponekod že odcvetele, v večini pa polno cvetijo in odcvetajo.  Vinska trta je že polna mladih poganjkov. Občutljivost na pozebo je odvisna od sadne vrste, sorte in predvsem od razvojne faze. Če se brsti pripravljajo k cvetenju, a so ti še zaprti, lahko prenesejo temperaturo do okoli -3 °C. Ko se cvetovi odprejo pa so lahko kritične temperature že okoli -2 °C.

Oplojeni cvetovi in mladi plodiči so najbolj občutljivi. Pri koščičarjih, pečkarjih in orehu jih lahko uniči temperatura zraka pod -1 °C, za marelice pa je usodna že -0,5 °C, še toliko bolj, če kritične temperature trajajo več ur. Mlade poganjke in liste vinske trte uničijo temperature pod -1 °C.