V&F: Podarim ti sonce – to nedeljo ob 16. uri

V&F: Podarim ti sonce – to nedeljo ob 16. uri

-
0 1135

Za nami je svetovni dan Downovega sindroma in krasen glasbeno-družabni dogodek, ki ga to nedeljo, sicer na materinski dan, pripravljajo starši otrok z Downovim sindromom – Center za zgodnjo obravnavo Novo mesto, sami downovčki in številni glasbeniki. Gre za dobrodelni koncert Podarim ti sonce, ki bo v novomeški Športni dvorani Marof, v nedeljo ob 16. uri (25. marec).

Namen koncerta je zbrati sredstva za terapije malčkov iz naše regije, da bodo downovčki lahko življenje še bolj zaužili in se lažje spopadli z ovirami, ki jih mi brez Downa, sploh ne opazimo. S koncertom želijo pobudniki dogodka ozaveščati javnost o otrocih z Downovim sindromom, njihovih posebnostih in značilnostih. Z zbranimi sredstvi želijo otrokom z Downovim sindromom, ki obiskujejo Center za zgodnjo obravnavo Novo mesto, omogočiti fizioterapijo in delovno terapijo otrok.

Pridružite se nam na dobrodelnem koncertu, to nedeljo. Vstopnice so na voljo na Eventim.si, ali pa na telefonski številki 041 358 450 in elektronski pošti sajovic.hermina@siol.net. Vstopnice bodo naprodaj tudi  na dan prireditve.

Na odru, kjer ne bo manjkalo dobre volje, bodo nastopili: Novi spomini, Azalea, Mladi Dolenjci, Marijan Novina, DMP, Bort Ross, Lamai, Klemen Klemen, Jerica Steklasa, vokalna skupina Mezzo in seveda downovčki ter jaz, Robert Erjavec. 😉 

Najmlajši downovčki so za ta dogodek pripravili posebno plesno točko, ki so jo pridno vadili v Plesnem centru Dolenjske, pri Gregorju Vovku. Delček si lahko ogledate tudi v videu. Minulo soboto pa so downovčki na stojnici v novomeški Qlandii predstavili tudi svoj vsak dan oz. kako je živeti z downovim sindromom.

Ljudje z downovim sindromom imajo običajno motnje v duševnem razvoju, ni pa nujno – lahko so normalno inteligentni. Imajo značilne obrazne poteze, hipotonično muskulaturo, hiperfleksibilne sklepe, občutljivo kožo, redke lase in velik jezik. Značilna je ‘opičja brazda’ – na roki imajo namesto dveh samo eno prečno brazdo. Pri downovem sindromu so pogosta srčna obolenja, dihalne motnje, imunske, hormonalne in encimske motnje.