V&F: Policist umrl, 22-letni nemški državljan storil samomor

V&F: Policist umrl, 22-letni nemški državljan storil samomor

-
2 2028

Še ena tragedija. Na delovnem mestu je zaradi napada z nožem umrl policist. Nekaj pred 11. uro je v Sobenji vasi, majhni vasici v občini Brežice, v neposredni bližini s hrvaško mejo, 22-letni nemški državljan z nožem zabodel policista v predel prsi. Hudo poškodovanega 30-letnega policista so reševalci odpeljali v bolnišnico, kjer pa je policist zaradi hudih poškodb umrl. Neznanec je po napadu zbežal in si v bližini z nožem sodil sam.

Ob 16. uri so na Policijski postaji Brežice pripravili izredno novinarsko konferenco. Kot je pojasnil direktor policijske uprave Novo mesto Janez Ogulin, so vaščani okoli 11. ure prijavili prisotnost neznane osebe, ki tava po vasi in v angleškem jeziku išče delo. Okoli 11.45 ga je patrulja, v kateri sta bila dva policista, našla, sedel je ob cesti. En policist je pristopil k njemu, da bi ga legitimiral. Neznanec je takrat zamahnil z nožem in policista zadel v prsni koš. Hudo poškodovanega policista so takoj oskrbeli in odpeljali v bolnišnico, vendar je kasneje umrl.

Policisti so bili na kraj napoteni zaradi klicev občanov, da se po vasi potika neznani moški. Vse okoliščine kriminalisti in policisti še preiskujejo.

Z nožem huje poškodoval policista in si sodil sam
(kraj zločina/foto: DolenjskaNews)

S Policijskega sindikata Slovenije so sporočili: V Policijskem sindikatu Slovenije (PSS) smo bili žal ponovno seznanjeni, da je pri opravljanju policijskega dela 30 letni brežiški policist izgubil življenje.  a žalost smo takšnih tragičnih novic deležni prepogosto. Le te dokazujejo, kako nevaren je poklic policista in s kakšnimi situacijami se podcenjeni slovenski policist vsakodnevno srečuje pri zagotavljanju varnosti državljanom.

V imenu članic in članov PSS ter v svojem imenu družini pokojnega policista, vsem sodelavkam in sodelavcem in vsem, ki so pokojnega kolega poznali izrekamo iskreno in globoko sožalje. Policistke in policiste, ki so s svojim delom in nalogami vsakodnevno izpostavljeni nevarnostim pa pozivamo, naj bodo pri svojem delu skrajno previdni in v prvi vrsti poskrbijo za lastno varnost, saj pri opravljanju policijskih nalog nikoli ni mogoče predvideti izid slehernega postopka.

Sindikat policistov Slovenije je na Facebooku zapisal: “Vsak brutalni napad na policista je zavrženo dejanje, vredno vsakega obsojanja. Današnji dogodek je tako ponovno dokazal, kako nevaren poklic opravljamo policisti, ki pa moramo kljub temu v prvi vrsti imeti v mislih lastno varnost in varnost naših sodelavcev.”

Se je pa ob tragičnem dogodku odzvala ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar, ki je dejala, da jih je vest o smrti policista globoko pretresla. Ministrica je družini, svojcem in sodelavcem pokojnega policista izreka iskreno sožalje. “Ta tragičen dogodek znova dokazuje, kako nevaren je poklic policista in v kako nepredvidljivih situacijah se lahko policistke in policisti znajdejo pri svojem delu. Zato se moramo vsi skupaj zavedati pomembnosti njihovega poslanstva in nevarnosti, ki so jim vsakodnevno izpostavljeni,” so zapisali v sporočilu za javnost in dodali, da bo ministrica še naprej vlagala maksimalne napore v izboljšanje kadrovskega, materialnega in finančnega stanja v policiji.