V&F: Prelep dan žena v Novem mestu

V&F: Prelep dan žena v Novem mestu

-
1 597

Mineva natanko sto let, odkar praznujemo dan žena. 8. marca 1917 so se na ta dan začeli protesti v Petrogradu oziroma današnjem Peterburgu, iz katerih je nastala komunistična Oktobrska revolucija. Tudi sto let kasneje, ko približno sto držav 8. marca obeležuje mednarodni praznik ekonomske, politične in socialne enakopravnosti in dosežkov žensk, se tudi med politiki najdejo takšni, ki mislijo, da so ženske manj inteligentne in šibkejše ter morajo zato zaslužiti manj.

In za samozavest ter zahvalo ženskam so dopoldne poskrbeli malčki novomeških vrtcev Pedenjped in Ciciban, ki so se s pesmicami in recitacijami zahvalili mamicam, babicam, ženskam. Nepogrešljive pa je rožico obdariil tudi novomeški kavalir.

Novo mesto se je lani prvič pridružilo skupni nacionalni akciji praznovanja svetovnega dneva žena, ki poteka v mestnih središčih po Sloveniji. Aktivnosti so bile med občankami lepo sprejete, zato jih drobne pozornosti čakajo tudi v letošnjem letu.

Mestna občina Novo mesto in Zavod Novo mesto, v sodelovanju z zavodom Grem v mesto ter vrtcema Ciciban in Pedenjped, 8. marca 2017 organizirata prijeten dan na Glavnem trgu. Mame, žene in dekleta tako kot lani čakajo tri manjša presenečenja, ki veljajo kot vabilo v mestno jedro in simbolično darilo ob dnevu žena. Trgovci in gostinci bodo pripravili posebne popuste, mame in babice vabijo kratki nastopi otrok iz naših vrtcev, vse obiskovalke Glavnega trga pa bo s cvetom obdaroval »Novomeški kavalir«.