V&F: Pri Trebnjem gasilci preprečili veliko škodo

V&F: Pri Trebnjem gasilci preprečili veliko škodo

-
0 2556

Kurjenje v naravi je še vedno prepovedano in izredno nevarno. Nekaj po 16. uri je v kraju Grm, občina Trebnje, tik ob dolenjski avtocesti, izbruhnil požar, ki so ga z učinkovitim posredovanjem okoli 18. ure pogasili gasilci PGD Trebnje, Lukovek, Ponikve in Račje Selo in tako preprečili veliko materialno škodo.

Po ugibanju bi lahko zagorelo na bližnjem travniku, tik ob drevesih, potem pa so se ognjeni zublji po suhi travi in podrasti razširili do zložene hlodovine in deponije z lesnimi odpadki. Gorelo je na površini okoli 1000 kvadratnih metrov. Gasilci  so požar pogasili, z delovnim strojem premetali žarišča in jih zalili z vodo. Na kraju je ostala še požarna straža. Policisti PU Nm nadaljujejo s preiskavo.

ŠE OPOZORILO, KI OČITNO ZA NEKATERE NE ZALEŽE

Na podlagi 8. člena uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju (Uradni list RS, št. 20/14), je Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje s 1. aprilom 2017 razglasila veliko požarno ogroženost naravnega okolja na območju celotne države. V času razglašene velike požarne ogroženosti je v naravnem okolju poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, kuriti kresove, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar ter izvajati ognjemete. Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in Policija v času razglašene velike požarne ogroženosti naravnega okolja izvajata poostren nadzor.