V&F: Še gori, 29 gasilcem nudili pomoč, smrad tudi v Beli krajini

V&F: Še gori, 29 gasilcem nudili pomoč, smrad tudi v Beli krajini

-
25 3495

Gasilci še naprej intenzivno gasijo požar v obratu za predelavo odpadkov v Zalogu pri Straži. Znova pri gašenju pomaga tudi vojaški helikopter. Policija bo požarišče temeljito pregledala šele, ko bo požar povsem pogašen. So pa morali zaradi vdihavanja dima in lažjih poškodb pomagati 29 gasilcem.

Kot nam sporočate bralci je smrad in dim prišel tudi do Bele krajine.

Požarišče še ni varno za opravljanje ogleda, pojasnili na PU Novo mesto. So pa policisti že od včeraj na terenu in zbirajo informacije ter varujejo območje.

“Kraj bo ostal zavarovan s trakom policija in gibanje bo omejeno vse do zaključka dela interventnih služb oziroma do zaključka ogleda kraja požara,” je pojasnil Robert Perc iz PU Novo mesto. Policisti varujejo tudi domove in premoženje oseb, ki so bile začasno evakuirane. “Predvidoma bo ukrep evakuacije veljaven vsaj še danes dopoldne oziroma do preklica zaradi povečane koncentracije dima in plinov,” je dodal Perc.

Policisti in kriminalisti še niso začeli ogleda kraja požara. To bodo lahko opravili, ko bodo strokovne službe ocenile, da je gibanje na območju dovolj varno, predvidoma v nekaj dneh. “Do takrat se stanje in dogajanje dokumentira, ves čas poteka zbiranje obvestil od morebitnih očividcev in drugih, ki bi lahko dali koristne podatke za kasnejše postopke,” je še pojasnil Perc.

 • Gotovo je lastnik firme prisoten na kraju dogajanja že od vsega začetka požara … 😠

 • Tudi pri nam smrdi za znoret. Me že kar lep glavobol daje :-/

 • Darja Kosi se gori

  • Groza…

  • Bejzi s tamalo vstran…pri meni nic ne gori in ne smrdi…sem na sreco dpst dalec

 • Tudi v Trebnjem veter prinese smrad po plastiki 😠

 • Mare kaj nisi ti spraševal včeraj kaj smrdi po plastiki?

  • Ne…. dns vjutro sm spraševu… 😀 Hvala za info. 😀

  • Aja, pa res.. pa v črnomlju je tudi vjutro smrdelo.

  • Fak, kaj to deleč prnese… blo je kr videt zakajen zrak… :/

 • Janchy Jana

  • Obup…žalost in sramota obenem, za naše inšpektorje ki ne opravljajo svojega dela!

 • Nobeden me ne bo prepričal, da so tri požari v dveh mesecih v podjetjih s predelavo nevarnih snovi slučajnost 🤔🤔🤔

 • Katastrofaa…

 • A se gori?

 • Sabina Fortun vohas kej?

 • V Žužemberku trenutno zelo smrdi po plastiki😠

 • NA VSE TO opozarjamo že 6 LET!! V prvih dveh letih boja smo naredili 12 ekoloških patrulj (vse kršitve, izcedne vode, 2 izlitja nevarnih tekočin v okolico obrata, prvi požar pred štirimi leti, nato sta bila še dva manjša, so foto dokumentirane) in na podlagi njih vsakokrat naredili prijavo pristojnemu inšpektoratu, s pošiljanjem v vednost republiškemu inšpektoratu v Ljubljano, prav tako pa tudi na pristojno ministrstvo in druge naslove. VSAKIČ! Obvestili smo kabinet vlade, pooblaščenko za človekove pravice; prirejali okrogle mize v Straži; nazorno prezentacijo predstavili tudi osebno na sestanku v Ljubljani, takratnemu direktorju direktorata za okolje in glavni inšpektorici za okolje (po tem sta se oba čudežno zamenjala) itn. itn. NIČ! LETA NIČ! Zdaj se bodo pa čudili, kako se je lahko to zgodilo!?! Odkrivali bodo ODGOVORNE?!? Seveda jih ne bodo “odkrili”, ker se jih v tej gnili državi skrbno ZAKRIVA! Za razliko od “pristojnih služb” (kriminalisti, tožilci, sodniki, nadrejeni v teh službah), ki svojega dela seveda ne bodo opravile, čeprav so odgovorne do nas državljanov RS, bom jaz naštel osebe, katerim so bile pošiljane vse naše prijave, in ki so bile obveščene, vi se pa odločite, koliko so odgovorni in kako bi morali odgovarjati. V našem obsežnem arhivu so naslednja imena (to so javne informacije, ki se zaradi varstva okolja tičejo vseh nas. Dopisov je bilo zelo veliko – navajam samo nekatere, kjer se imena prvič pojavijo, da jih ne ponavljam) za datumom našega dopisa v oklepaju:

  (10.02.2011) IRSOP OE Novo mesto – Vodja, TONČI ŽIGANTE; v vednost: MOP – minister dr. ROKO ŽARNIČ; IRSOP Ljubljana; UE Novo mesto – načelnik JOŽE PRESKAR; Občina Straža – urad župana – ALOJZ KNAFELJ (zdaj DUŠAN KRŠTINC, takrat podžupan).

  (16.04.2012) IRSOP OE Novo mesto – inšpektor za okolje DARKO OKLEŠČEN (njega smo z dne 25.04.2013 kazensko ovadili zaradi izlitja in prvega požara, na kar smo opozarjali in se je potem zgodilo, pa se proti njemu ni ukrepalo; še prej pa se na njegovo delo pritožili tudi pri problematiki AVTOODPAD Kukman Suhor nad Prečno in seveda pri tej problematiki).

  (03.03.2013) ekološka patrulja “prvi požar”: Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, izpostava NM – vodja KAROL NAHTIGAL; Min. za kmetijstvo in okolje, minister FRANC BOGOVIČ; v vednost: Vlada RS, kabinet predsednika vlade (takratni predsednik JANEZ JANŠA); Varuh človekovih pravic – VLASTA NUSSDORFER.

  (22.03.2013) ekološka patrulja “Svetovni dan voda”: Poleg IRSKGHO še: Min. za kmetijstvo in okolje, minister DEJAN ŽIDAN; v vednost: Vlada RS, kabinet predsednika vlade (takratni predsednica ALENKA BRATUŠEK – osebno);

  (29.07.2013) ekološka patrulja “veter na obratu”: Poleg IRSKGHO OE Novo mesto še; vodja inšpekcije za okolje in naravo mag. JANA MIKLAVČIČ (po e-pošti); kontaktna oseba za nevladne organizacije, kabinet MKO (po e-pošti) NEJC PERHAVEC.

  In še kakšen bi se našel. Bo dovolj za začetek? Ljudi, ki so bili obveščeni in so plačani iz javnih sredstev, da ukrepajo hitro in učinkovito ter po zakonu in v skladu s svojimi pogodbami o zaposlitvi? Nekateri so bili obveščeni mnogokrat! Pristojni inšpektor tako rekoč vsakič!

  ME PRAV ZANIMA, če bodo kriminalisti prišli po te podatke na sedež RDEG v Zalog 11, 8000 Novo mesto! Predvidevam, da ne! Saj vidite: če se ti ljudje pokličejo na odgovornost pade celotna slovenska javna uprava, sploh če bi se zgodil efekt domin tudi povsod drugod po Zloveniji. Zato klicov na odgovornost ne bo. Malo bo preiskave, veliko pompa v medijih, do naslednjega požara. Vlak v pogubo pa pelje dalje… SRAMOTA!!

  RDEG

  • Matic

   Resnično upam da bo kdo odgovarjal, danes ponoči ob 4:00 tak smrad po Novem mestu daje joj, smrad se je vohal še na Gorjancih…. resnično upam da bo kdo odgovarjal za to in ne samo denarno, z več letno zaporno kaznijo…. uničena narava, podtalnica, rastline, kako se bo to pokazalo na našem zdravju….

 • Tudi v Podgurje prinese smrad in pepel

 • Pingback: Očitno požar v Zalogu ni bil nevaren? | Dolenjska news()