V&F: Silovit potres v Italiji, število mrtvih narašča

V&F: Silovit potres v Italiji, število mrtvih narašča

-
0 309

Zgodaj zjutraj je Italijo stresel silovit potres. Žarišče potrese je bilo v provinci Rieti. Po zadnjih informacijah je umrlo najmanj 247 ljudi, še več ljudi je ujetih pod ruševinami podrtih zgradb. Pogrešajo 100 ljudi. Sprožili so se številni zemeljski plazovi. Območje se še vedno trese, saj je po silovitem sunku območje streslo že več kot 200 sunkov.

Okoli 8.40 ure so zaznali potres z magnitudo 2.1 tudi na območju Kobarida oz. 5 km zahodno od tega kraja. Žarišče potresa je bilo 6 km pod zemljo.

Agencija RS za okolje, Urad za seizmologijo in geologijo sporoča, da so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili v sredo, 24. avgusta 2016 ob 3.36 močen potresni sunek. Po preliminarnih podatkih italijanske seizmološke službe INGV je bilo žarišče potresa v provinci Rieti (osrednja Italija), blizu kraja Norcia. Preliminarno ocenjena magnituda potresa je bila 6,0.

Ocenjujemo, da intenziteta (učinki) potresa v Sloveniji ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98). Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Ljubljane in Jesenic (predvsem v višjih nadstropjih zgradb).