V&F: Sneg do sobote, nedelja svetla in mrzla

V&F: Sneg do sobote, nedelja svetla in mrzla

-
0 590

Sneženje nam prinaša ciklon nad osrednjim Sredozemljem, ki se bo še poglobil in približal Sloveniji. Nad Skandinavijo pa se bo okrepil anticiklon, ki bo po svojem vzhodnem robu nad naše kraje spustil t.i. arktični zrak.

Noč bo oblačna. Predvsem v vzhodni Sloveniji bo rahlo snežilo, količina padavin bo majhna. Do jutra lahko zapade nekaj centimetrov snega. Pihal bo SV veter, na Primorskem se bo krepila burja. Zjutraj bo v večjem delu Slovenije od minus 1 do 0 stopinj, hladneje, do -5 bo v alpskih dolinah, topleje na Primorskem, kjer bo od 2 do 4 stopinje Celzija.

Dopoldne se bo sneženje na vzhodu nekoliko okrepilo in razširilo nad osrednjo Slovenijo. Burja na Primorskem bo še pridobivala na moči in bo na izpostavljenih legah v sunkih presegala hitrost 120 km/h, drugod po državi pa bo nekaj težav povzročal SV veter, ki bo predvsem v višjeležečih krajih gradil snežne zamete.

Dnevne temperature bodo okoli ničle. Malo nad ničlo bo živo srebro prilezlo v osrednji Sloveniji, stopinja pod ničlo bo v alpskih dolinah. Na Primorskem bo od 6 do 8 st. C.

V četrtek pričakujemo največ snežnih padavin. Sneg bo suh. Največ, med 10 in 30 cm, ga bo v vzhodni polovici države. Kakšna snežinka lahko ob močni burji pripleše tudi na Obalo. V petek bo občasno še snežilo, a bo sneženje slabelo. Ob koncu tedna bo večinoma suho s kakšnim sončnim žarkom in zelo mrzlo. Ledeno jutro bo v nedeljo, ko bo tudi jasnine največ. V začetku prihodnjega tedna lahko pričakujemo še kakšen ples snežink.