V&F: Lovec okreva, medveda bodo odstrelili

V&F: Lovec okreva, medveda bodo odstrelili

-
23 2293

Torkov spopad z medvedom na Gorjancih se je za poškodovanega lovca Tomaž končal srečno. Zakaj? Predstavljajte si, da se soočite z zverino, ki tehta okoli 80 kg in ima v rokah 10 ostrih nožev oz. krempljev in še gobec z ostrimi zobmi?

54-letnega Tomaža so v novomeški bolnišnici operirali in počuti se dobro. Zbrali smo nekaj podrobnosti o dogodku. Tomaž je bil s svojim kolegom Dubravkom v večernih urah v gozdu na Gorjancih. Med seboj pa sta bila oddaljena približno dva kilometra. Tomaž se je od glavne ceste, ki vodi do Trdinovega Vrha, odpravil peš do preže pri krmišču. Ta je od ceste oddaljena približno pol kilometra. Po poti, približno 150 metrov pred prežo, pa je lovca s strani presenetil medved in začel se je boj za preživetje. Medved je z gobcem zagrizel v Tomaževo nogo. Lovec se je z drugo nogo branil in žival brcal, prav tako je zveri udrihal s kopitom puške. To je zver tudi pregnalo. Tomaž je pri sebi imel puško, ne pa pištole, s katero bi se zagotovo lažje ubranil.

Na prizorišču je še vedno veliko dlak medveda, ki mu jih je v boju izpulil Tomaž, prav tako tudi krvi, ki jo je ob ranah izgubil lovec. Kosmatinec je potem pobegnil, Tomaž pa se je sam zvlekel do vozila in poklical Dubrovka, ki je prihitel na pomoč. Na kraju dogodka so bili kmalu tudi lovci iz sosednje lovske družine. Prihiteli so reševalci Nujne medicinske pomoči ZD Novo mesto.

Kot sta nam povedala kolega napadenega Tomaža, Dubravko in Pavel, medveda poznajo in ga spremljajo približno že dva meseca. Gre za žival težko okoli 80 kilogramov, ki ga na območju njihove družine videvajo že dva meseca. Gre za medveda starega okoli 3-4 leta. Sicer pa so na omenjenem območju najmanj štirje medvedi. Tudi starejši in večji, stari 7-8 let in težki okoli 150 kilogramov. To je prvi napad medveda na človeka na omenjenem območju. Naša sogovornika še pravita, da je imel Tomaž srečo, da ga medved ni napadel za hrbtom, saj bi se potem dogodek končal precej bolj žalostno.

Seveda medveda zdaj iščejo in opozarjajo ljubitelje narave naj bodo previdni. Navzlic dogodku, danes na Gorjancih ni manjkalo pohodnikov in gorskih kolesarjev. Člani lovske družine so nam odstopili tudi fotografije medveda, ki so ga zabeležili na krmišču, v neposredni bližini spopada.

Interventna skupina, ki si je ogledala območje Gorjancev, kjer je medved napadel lovca, bo zaprosila za izredni odstrel zveri.

 • Medvedek ne medved 🙂

 • ..da bi zavedli ljudi, uporabljajo en kup prefinjenih izrazov kot je je “odstrel” živali, ali “prireja” mesa…Lovci so tolpa pijanih barbarov, ki v imenu naravnega ravnovesja mahajo s puškami..očitno imajo točno naštudirane koordinate planeta, kateri bo padel iz svoje orbite če oni ne bodo umorili toliko in toliko živali…Upam, da se bo ta ubijalec po srečanju z medvedom zavedel, da ima vsaka akcija svojo reakcijo in da ga bo srečala zdrava pamet…

 • Ce bi pijani podgurc takole prisel k meni domov bi ga malo pošolal, enako je storil medved.

 • Gremo u akcijo

 • Lahko bi dal tut kakšne izredne odstrele v parlament

 • a zdej je pa medved za odstrel,ker je hodil po svojem terenu?:(

 • Tale Tomaz in vsi ostali lovci nebi nikoli smeli niti pomisliti na krmišča,kje zivijo vsi ti ljudje,kaksnemu sistemu klanjajo in konc koncev kaj se dogaja v njihovih glavah osebno. Prvo in najvecjo napako delajo ti ljudje z tem ko gradijo ta krmisca,z tem celotnemu ekosistemu le skodujejo.Vse to je ze miljonkrat dokazano in ce imas le malo slame v glavi ti je vse jasno. Ne dopustimo da nam pocnejo kar se jim zaljubi,da pocnejo nekaj kar je narobe,jim je v veselje in imajo od tega korist…

  • Krmišča imajo zato, da umetno ohranjajo populacijo, da imajo potem kaj strelat.
   To, da zaradi umetne prenamnožitve divjad dela škodo kmetom, jim je pa čisto vseeno.

 • Mislim, da je prevec lovcev in ne medvedov. Bo treba razmisljati o zmanjsanju populacije med lovci. Lovska zveza naj kar zacne sestavljati listo za “odstrel”.

 • Lovca naj ustrelijo mmj

 • No ja. .. Zato ker jih je Jager po kepi dobil mora Medo umret? Eh. . Gora ni nora nor je tist ki gre gor.😈

 • Rok a to zdj kr vela za odstrel?

  • ne gre to kr tko… morjo prvo odločbo za izredni odstrel od inšpektorja dobit, se prav on o tem odloča pa pristojno ministrstvo…

 • Logicno da je medved za odstrel kot vsaka zival ki napade cloveka

  • Komar me vsak vecer napade.. ala na odstrel! #budale

 • Logicno da je medved za odstrel kot vsaka zival ki napade cloveka

  • Komar me vsak vecer napade.. ala na odstrel! #budale

  • Ce ga neubijes si ze neumen oz. Zato pa so naprave za odganjat komarje 😉

 • Če ga bodo našli 🙂

 • Ma ti lovci bi sam pobijal, medved je v hosti doma, alo!, Če vam kaj ne paše pol ne tja hodt, sam aja, za varnost gobarjev itd…, Bi pa tale Tomaž moral vedeti kako ravnati v takem primeru če je kao lovec, zaenkrat je pri nas zelo malo primerov kjer medved ogroža teritorij ljudi, za obratno pa se ve…

 • Zakaj medveda al bilo kiro žival k napade človeka rata cela panika pa ga treba pol ustrelt zatu k je pac tu u njihov narav de napadajo?? Wtf a človeka k pobije pa nevem kuk nedolžnih zart vere, foušarije itd. dobi pa sm par let zapora al pa se tu ne! Tu je narod prfuk**** člouk si zasluš smrtno kazn ne živau tu si zapumnte živali se samu branjo in ti nebo škodla če se bo počutila varnu, člouk k pa zacne bo tu delu do konc življenja take trote TREBA POSPRAUT!!!!!!!
  NE PA ŽIVALI KI SAMU SKRBIJO ZA SVOJO VARNOST!!!!!!!
  LJUDJE SPAMETUJTE SE SJ NEJSTE NA NJIU ZRASTL DE MATE PPUNO GLAVO SLAME!!!!! ALI PAČ !!!!!
  Največje zveri k so na tem svet niso drugje k u PARLAMENTU pa naj gdur hoče reče kar hoče…. ne odstaplam od svojega mnenja tu bo držalu povsod in skus!!!! Pa za znanje VSAKA ŽIVAL JE BOLJ PAMETNA KOT KATERI KOLI ČLOVEK NA TEM SVETU !!!!

 • Simon Skrjanc

  Podpišem odstrel lovca v imenu napadenih živali!