V&F: Ta zdrav krompir – topinambur

V&F: Ta zdrav krompir – topinambur

-
0 937

Septembra lahko občudujemo prelepo cvetenje Topinamburja, rastline, ki je sorodnica sončnice. Je trajna rastlina, ki ima pod zemljo podolgovate bradavičaste gomolje.

Topinambur je trajnica. Poznamo jo pod različnimi imeni kot: ameriški krompir, gomoljasta sončnica, laška repa, laškica, jeruzalemska artičoka, papeževa ali svinjska repa … Za vsemi temi čudnimi imeni pa se skriva dokaj skromna rastlina, ki jo videvamo po domačih vrtovih, parkih, na obrežjih potokov in rek, ob robovih gozdov in ob cestah. V 17. stoletju so jo prenesli iz Severne Amerike v Evropo, kjer je s svojimi zlatorumenimi cvetovi krasila vrtove petičnežev in botanične vrtove. Najprej so topinambur poznali le v Franciji, Angliji in Italiji, proti koncu 19. stoletja pa se je razširil tudi po drugih evropskih deželah.

Čeprav je rastlina sicer sorodna sončnici, skriva v zemlji številne nagrbančene gomolje. Iz njih lahko pripravimo različne jedi, ki jih lahko uživamo surove ali toplotno obdelane. Gomolje začnemo izkopavati že jeseni (september, oktober), ko se nadzemni del rastline že posuši. Najboljše jih je izkopavati sproti, vendar jih za dobrih deset dni lahko brez škode shranimo v primerni posodi v hladilniku. Gomolji, ki jih izkopavamo spomladi (ko zemlja odmrzne), so zaradi razgradnje inulina nekoliko slajši kot jesenski. Gomolji bodisi jesenski ali pomladni so nepravilne oblike in jih zaradi tega težko čistimo. Očiščene gomolje je priporočljivo dati v okisano hladno vodo, ker sicer potemnijo.

V primerjavi s krompirjem je meso topinamburja sočnejše in okusnejše. Okus nas celo spominja na šparglje ali artičoke.

Gomolji topinamburja vsebujejo:

78 ostotkov vode
20 odstotkov inulina
največ 2,5 odstotka beljakovin
0,2 odstotka vitaminov A, B1, B2 in C
rudnine kalcij, železo, fosfor, silicij in kalij.

Spodbuja prebavo

Pomembna sestavina topinamburja je inulin. Ta polisaharid ima kar nekaj lastnosti, ki lahko dobro vplivajo na naše zdravje in dobro počutje:

je topna dietna vlaknina
ima nizko energijsko vrednost (14 kJ/g)
ima nizek glikemični indeks (GI)
niža raven holesterola v krvi
niža trigliceride
niža pH blata
povečuje prostornino blata in število stolic
spodbuja dejavnost bakterij bifidus
poveča vsrkanje rudnin iz prebavil v kri
ne dela zobnih oblog
deluje preventivno proti obolenju debelega črevesja.
Zaradi naštetih pozitivnih učinkov na naše telo topinambur priporočamo v prehrani sladkornih bolnikov, ljudem, ki imajo težave z odvajanjem, pri povišanih krvnih lipidih in pri izvajanju shujševalne dietoterapije. Zelo popestri tudi vegetarijanske jedilnike in ostale alternativne oblike prehrane.
Topinambur lahko ponudimo kot začetno jed, v različnih juhah, prilogah, solatah ali kot samostojno jed.

Topinambur ustvarja kislo bazično ravnotežje
Topinambur spada med hranila iz nevtralnega dela spektra, zato je dobrodošel kot tisti, ki nas lahko vpelje v ravnotežje med kislostjo in bazičnostjo. Vsi naši organi lahko normalno delujejo samo takrat, ko so količine kislih in bazičnih snovi v telesu uravnotežene.
“Zakisanost” naše notranjosti je lahko dejavnik, ki bo pripeljal do nove bolezni ali obujanja starih. Prav tako lahko zakisanost pomeni osnovo za številne nespecifične simptome, katerih spisek ni kratek:

kronična utrujenost
neodpornost na infekcije, pogosti prehladi
bohotenje kandide
plini in napetost v želodcu med in po jedi
izčrpanost
zmanjšana koncentracija
suha koža
preobčutljivost dihalnih organa (kihanje, bistri izloček iz nosa; suhost sluznice nosa, grla in vek; …

(vir: Bodieko)