V&F: Udrihanje na Jadranu, v Dolomitih sneg

V&F: Udrihanje na Jadranu, v Dolomitih sneg

-
4 1482

Vreme nam je danes postreglo z vsemi poletno-jesenskimi pritiklinami. In pestrega vremenskega dogajanja še ni konec. Že večji del dneva udrihajo nevihte nad Severnim Jadranom. Okoli 17. ure pa je nad Jadranom nastal ogromen nevihtni oblak t.i. shelf, ki se razteza nad celotno Istro in se je pomaknil nad slovensko obalo. V Savudriji in Umagu je padala toča. Okoli 18. ure so iz morja pred Bernardinom reševali človeka, ki se je držal za bojo, poroča Regijski center. Od 19. ure je po podatkih Uprave RS za pomorstvo, Pristaniška kapitanija Koper, zaradi vremenskih razmer priprt ladijski promet v Luki Koper. Iz Italije poročajo o sneženju, ki je zajelo Dolomite. V nedeljo v Sloveniji pričakujemo sneženje na okoli 1.800 metrov.

Hladna fronta bo ponoči prešla Alpe, za njo pa bodo v hladnem zraku jutri še nastajale plohe in posamezne nevihte. Poletje se bo nadaljevalo v Španiji in Franciji, kjer bodo jutri imeli veliko sonca, saj bodo pod vplivom anticiklona.

Ponoči bo v Sloveniji oblačno s pogostimi padavinami, še se bodo pojavljali nalivi, močnejšega vetra in toče pa ne pričakujemo. Pihal bo severni veter, na Primorskem burja. Dosegel nas bo še nekoliko hladnejši zrak in jutro bo sveže. Najvišje temperature bodo na vetrovnem Primorskem. Ob morju bo 17, na Goriškem 14 stopinj. Polovico manj bo v Alpskih dolinah. Drugod po Sloveniji bo od 11 do 12 stopinj Celzija.

Jutri dopoldne bo zlasti na vzhodu še rahlo deževalo, v osrednji in zahodni Sloveniji bo večinoma suho. Na Primorskem in Notranjskem bo veliko sonca, kasneje se bo zjasnilo tudi drugje. V popoldanskem času lahko nastanejo plohe, še bo vetrovno. Najtopleje bo na Primorskem, tukaj se bo ogrelo do 23 stopinj, v notranjosti pa bodo temperature okoli 18 stopinj, razen na Gorenjskem, kjer bo tri stopinje manj.

Ponoči se bo meja sneženja v gorah spustila na okoli 2000 m nadmorske višine, do jutra pa bodo padavine v glavnem že ponehale, snežilo oz. deževalo bo le še v Kamniško Savinjskih Alpah in na Pohorju. Čez dan bo nekaj sonca in nekaj oblakov, pojavljale se bodo plohe, nad okoli 1800 m snežne.

V noči na ponedeljek se bo povsod zjasnilo, zato bo ponedeljkovo jutro sveže, le okoli 7 stopinj bo. Čez dan bo večinoma sončno, popoldne bo nastalo nekaj kratkotrajnih ploh, ogrelo se bo do 22 stopinj. Sončen bo tudi torek, popoldanske osvežitve v obliki ploh NE pričakujemo. Zjutraj bo 8, čez dan prijetnih 24 stopinj. Sreda bo bolj oblačna, več sonca bo na vzhodu, na zahodu bo občasno deževalo. Pihal bo JZ veter, dnevne temperature bodo okoli 25 stopinj.