V&F: Udrihanje orkana in tajfuna

V&F: Udrihanje orkana in tajfuna

-
0 221

Po svetu udrihajo vremenske ujme. V Aziji se soočajo tajfunom, s silovitim vetrom, v ZDA pa s posledicami orkana, ki je postal tropska nevihta z obilnimi padavinami.

V ZDA težave povzroča orkan Florence, ki je zahteval že najmanj 13 žrtev. Čeprav orkan izgublja moč, nad Južno in Severno Karolino zliva ogromne količine dežja. Včeraj je padel 20 let star rekord dnevne količine dežja za Severno Karolino. Zaradi poplav imajo reševalci polne roke z reševanjem ljudi s streh stavb in iz sredi vode ujetih avtomobilov. Prekinjene so številne prometne povezave, brez elektrike pa je okoli milijon ljudi.

Potem ko je na Filipinih vzel več deset življenj in za seboj pustil razdejanje v Hongkongu, je tajfun Mangkhut zdaj zadel še najbolj obljudeno kitajsko provinco.

Doslej najmočnejše neurje letošnjega leta po kopnem pustoši s hitrostjo vetra več kot 200 kilometrov na uro, valovi ob obali se vzpenjajo tudi do tri metre in pol visoko, zaradi česar je na nekaterih območjih na kopno naplavilo ribe. Kitajske oblasti so zaradi tajfuna prvič zaprle igralnice v meki hazarda Macau, na širšem območju so prizemljili letala. Evakuirali so na tisoče ljudi, škoda je ogromna.