V&F: V hipu ga je pobralo, struge se polnijo

V&F: V hipu ga je pobralo, struge se polnijo

-
0 162

Ko zapiha jugozahodnik, topel in vlažen veter, to pomeni hitro slovo snežne podlage. Tako je tudi pri nas, kjer se je že ponoči ogrelo in je toplo tudi čez dan. Je pa res, da sneg, ki ga sicer ni bilo veliko, dolgo obstal. Prav zaradi nizkih temperatur. Do nedelje bodo temperature po nižinah dosegale okoli 10 stopinj, v prihodnjem tednu pa bo spet nekoliko hladneje. Sneg se tali, potočne struge pa se hitro polnijo in izlivajo v reke.

 

Reke na širšem območju jugozahodne Slovenije, reka Kolpa in kraški vodotoki na Notranjskem imajo veliko vodnatost in večinoma zmerno naraščajo. Reka Vipava v zgornjem toku se razliva na izpostavljenih mestih ob strugi in je ustaljena. Ostale reke na širšem območju osrednje in tudi vzhodne Slovenije imajo večinoma srednjo vodnatost. Naraščajo reke v porečjih Sore, Ljubljanice, Krke in reka Sava v srednjem in spodnjem toku, drugod po državi pa so reke večinoma ustaljene in imajo malo vodnatost.

Danes popoldne bodo reke v zahodni, južni in osrednji Sloveniji ponovno pričele naraščati. Pri tem se lahko posamezni vodotoki razlijejo. V soboto in nedeljo se bodo visokovodne razmere razširile proti vzhodu, večina rek bo dosegala velike pretoke. Na severovzhodu države se bo led na rekah in ob bregovih talil, pretoki rek bodo tudi tam naraščali. (arso)

(f&v: Simon/DNS)