V&F: V nevarnosti tudi grozdje

V&F: V nevarnosti tudi grozdje

-
0 854

Letošnja pomlad in poletje sta za pridelek na poljih in vrtovih marsikje po Sloveniji popolnoma uničila. Najprej nas je doletela pozeba, kasneje je marsikje klestila toča, zdaj pa se je začel še četrti vročinski val. Najhuje je v Pomurju in Podravju, medtem ko je v osrednji Sloveniji odvisno od lokacije. Letos je še najbolje dozorel krompir. Vrtnin bo manj od 40 do 60 odstotkov, toča je ponekod uničila vse. Podobno je pri bučah.

Na novomeškem območju se suši koruza, o čemur smo že poročali. Prava škoda se bo pokazala kasneje, saj marsikje ne bo oploditve in razvoja storžev. Žita so se slabo razrasla, zato je bilo dognojevanje z dušikom učinkovito. Posevki so bili nižji, redki, zrnje slabo napolnjeno, izpad pridelka ob žetvi je bil do 40 odstotkov.

Prav tako marsikje ni sadja, za katerega je bila večinoma usodna aprilska pozeba. V zadnjih dneh so začeli zoreti tudi grozdi, a ker je tako suho in ker bo tudi v naslednjih dneh zelo vroče, so izredno aktivne tudi ose in ostale žuželke, ki bodo še dodatno oklestile pridelek.