V&F: V petek dež, potem pa…

V&F: V petek dež, potem pa…

-
0 451

Začeli so se prazniki in s tem počitnice, pot je bila danes marsikje v mokrem. Na JV Slovenije pa je bilo večji del dneva suho, medtem ko je na severozahodu lokalno padlo že več kot 300 litrov dežja na kvadratni meter. Padavine bodo ponehale šele jutri čez dan.

Ponoči bo oblačno s padavinami, ki bodo najmočnejše v hribovitem svetu na SZ Slovenije. Proti jutru se bo težišče padavin pomaknilo proti vzhodu in zjutraj pričakujemo najmočnejše padavine v osrednjem delu Slovenije. Zjutraj bo hladneje na severu, kjer bodo temperature od 5 do 8 stopinj Celzija, v osrednjem delu Slovenije in na JV Slovenije bo okoli 10, medtem ko bo na Primorskem do 13 stopinj. Ob morju bo pihal jugo.

Dopoldne bo še deževalo, sredi dneva bodo padavine na zahodu ponehale. Na vzhodu pa bo po krajšem premoru spet nekoliko močneje deževalo. Na Primorskem se bo zjasnilo, nekaj sonca bo popoldne tudi marsikje drugod. Najhladneje bo na Bohinjskem koncu in v Prekmurju, kjer bo nekje 9, 10 stopinj. Na Koroškem in Štajerskem bo okoli 12 stopinj, na Dolenjskem, v Beli krajini in v Posavju ter v osrednjem delu bo 16, medtem ko bo na Primorskem še dve stopinji topleje.

In kako bo z vremenom za konec tedna in praznike, tudi v hribih in na morju?

V soboto se bo vreme ustalilo, po hladnem jutru, bo dan večinoma sončen, popoldne bo nastalo nekaj kratkotrajnih ploh. Jutro bo sveže, čez dan se bo ogrelo do 15 °C. Še nekoliko bolj sveže bo jasno nedeljsko jutro, zadnji aprilski dan pa bo minil v znamenju sončnega vremena in brez popoldanskih ploh. Dežja ne pričakujemo niti zvečer, ko bodo zagoreli kresovi, tudi izrazitejšega vetra ne bo. Veliko sonca bo tudi za 1. Maj, dnevne temperature bodo presegle 20 stopinj, popoldne lahko na severu nastane kakšna ploha. Več oblakov bo na praznični torek, občasno bo rahlo deževalo, a ostalo bo razmeroma toplo.

Mnogi med vami pa se boste oz. ste že odprvaili na morje in imamo dobre novice za vas. Ob morju bo suho in sončno, kakšne vročine sicer ne bo, se bo pa temperatura do ponedeljka dvigala in čez dan dosegla 20 stopinj. Za tiste, ki boste želeli v slano vodo, naj povemo, da bo temperature slednje 14, morda 15 stopinj.

Zagotovo pa je med vami tudi precej takih, ki se boste v teh prazničnih dneh odpravili v gore. Ponoči in jutri bo predvsem v visokogorju še snežilo, zato bodo razmere povsem zimske. Na Kredarici je od torka do danes zapadlo meter snega. V naslednjih dneh bo suho s kakšno ploho, v soboto bo še razmeroma hladno, nato se bo postopno nekoliko ogrelo. Močnejšega vetra ne pričakujemo, zato bodo razmere pod 2000 m nadmorske višine, kjer ne bo snega, dobre.