V&F: Velika sobota na Vel. Slatniku – blagoslov jedi

V&F: Velika sobota na Vel. Slatniku – blagoslov jedi

-
0 884

Na veliko soboto je v cerkvah, ob kapelah ali križih in drugih božjih znamenjih blagoslov velikonočnih jedi. V košarah, ki jih večinoma verniki uporabljajo samo za ta namen, prinesejo k blagoslovu, hren, kruh, pirhe, šunko … Mi smo obiskali blagoslov na Velikem Slatniku.

In še o pomenu velikonočnih jedi:. Zakaj ravno te jedi? Vsaka med njimi ima globlji, simboličen pomen.

Meso (šunka) je podoba Jezusa Kristusa, pravega velikonočnega Jagnjeta, ki je bilo darovano za naše grehe. Spominja tudi na velikonočno jagnje, ki so ga Izraelci uživali v spomin na rešitev iz egiptovske sužnosti.

Pirhi simbolizirajo pet Jezusovih ran, hkrati pa so tudi podoba groba in simbol vstajenja. V jajcu se namreč skriva življenje, ki ob določenih pogojih zdrobi lupino in pride na dan. Lupina je podoba skal, ki so zapirale Kristusov grob, a jih je Kristus ob vstajenju odvalil.

Korenine hrena spominjajo na tri žeblje, s katerimi je bilo Jezusovo telo pribito na križ. Ko okušamo njegovo ostrino, se spominjamo, da je Kristusovo trpljenje cena našega odrešenja. Grenkoba nas spominja na Kristusovo žejo na križu, ki je bila predvsem žeja po človeški in Božji bližini.