V&F: Začenja se minus, potem spet sneg

V&F: Začenja se minus, potem spet sneg

-
0 1211

V višinah je Slovenijo že dosegla ohladitev, a po nižinah se danes čez dan še ni kaj veliko poznalo. Se bo pa zato v naslednjih dneh in na JV Slovenije lahko v začetku prihodnjega tedna pričakujemo še nekaj snega.

Jezik mrzlega polarnega zraka bo do jutri namreč dosegel Balkan. V srednji in vzhodni Evropi ter v večjem delu Skandinavije bodo temperature tudi čez dan ostale pod ničlo, marsikje bo ostalo celo pod -10, kar je zelo nenavadno za konec februarja. Precej topleje bo v zahodni Evropi, na Irskem bo okoli 5 stopinj, na Portugalskem blizu 15 stopinj.

Ponoči bo v Sloveniji oblačno in vetrovno. Na skrajnem jugu Slovenije bo občasno še rahlo snežilo, a količina padavin bo zelo majhna. Proti jutru se bo na severu delno zjasnilo. S severovzhoda nas bo preplavil zelo mrzel zrak in do jutra se bo kljub vetru in oblakom po nižinah uspelo ohladiti blizu -10 stopinj. Na Dolenjskem, v Beli krajini in v Posavju do -7 stopinj. Le nekaj stopinj pod ničlo, a zaradi močne burje nič bolj prijetno, bo na Primorskem, kjer bo do 2 stopinji pod ničlo.

Nedelja bo severni polovici prinesla nekaj sončnih žarkov, v osrednji in južni Sloveniji pa bo ostalo povsem oblačno, na JV lahko do tal še pripleše kakšna snežinka. Pihal bo SV veter, na Primorskem zmerna burja. V notranjosti Slovenije bodo temperature ostale globoko pod lediščem, veter pa bo še stopnjeval občutek mraza. Ampak ob topli pečici ga najverjetneje ne boste zaznali. 😉

V večjem delu Slovenije bo do -6 stopinj, še hladneje bo v alpskih dolinah, minus 8, na Primorskem bo od -1 do 0 stopinj.

Teden se bo začel z oblačnim, vetrovnim in mrzlim vremenom. V večjem delu Slovenije bo suho, na JV pa bo čez dan začelo rahlo snežiti. Jutranje temperature ne bodo ekstremno nizke, bo pa čez dan še kakšna stopinja manj kot jutri. Do torkovega jutra bo na JV zapadlo nekaj cm zelo suhega snega (cca 10 cm), ki pa je na otip vseeno moker. Torek bo sprva oblačen, čez dan se bo zjasnilo. Še bo vetrovno in zelo mrzlo, zjutraj bo okoli -12, do popoldneva se bo ogrelo do -6 stopinj. V noči na sredo bo veter oslabel, vsaj nekaj časa bo jasno in do jutra se bo marsikje ohladilo do -15 stopinj, v zatišnih legah pa pod -20 stopinj. Mraz bo v drugi polovici tedna popustil.

(foto: DNS)