V&F: Začenja se srednjeveški spektakel

V&F: Začenja se srednjeveški spektakel

-
0 150

Šentrupert na Dolenjskem bo ta vikend postal prizorišče največjega srednjeveškega festivala v Sloveniji doslej, Srednjeveškega festivala Šentrupert. Jutri, 3., in nedeljo, 4. septembra, se bodo obiskovalci vrnili v leto 1439 in videli realističen prikaz življenja v srednjem veku. Spoznali bodo stare obrti, glasbo, način prehranjevanja, preživljanja prostega časa in seveda bojevanja, v katerega bo vključenih kar 24 skupin udeležencev iz Slovenije, Italije, Češke, Hrvaške in Madžarske. V velikem boju se bodo pomerili kot pravi srednjeveški vitezi, se bojevali z bridkimi meči ter streljali z resničnimi topovi in katapulti. Celoten srednjeveški festival z uprizoritvijo srednjeveške bitke z napadom na grad bo potekal na kar 50.000 m2.

Vitezi v Šentrupertu na Dolenjskem bodo tekmovali tudi v različnih igrah in aktivnostih, kot so viteški dvoboji, spretnostno jahanje, sekanje turških glav in streljanje z lokom v galopu. Poskrbljeno bo tudi za otroke, ki se bodo lahko v viteškem vrtcu zabavali tako v lutkovni predstavi kot tudi v šoli mečevanja ali lokostrelstva ter se poučili o metanju sekir, poslikavi obraza in kaligrafiji. Skupaj jih bo čakalo več kot dvajset animacij, prav tako bo urejeno njihovo varstvo.

Obiskovalci festivala bodo imeli priložnost ogledati si avtentično srednjeveško tržnico, kjer bodo srečali rablja in tatove, bili priprošeni s strani berača, prisostvovali bodo sojenju vaške obrekljivke, spoznali bodo biriča, sodnika in stražarje helebardiste. Na ogled bodo obrtniške delavnice, kot so kovačija, papirnica, knjigoveznica, lončarstvo in tkalstvo. Na tržnici bo predstavljena tudi pristna srednjeveška ponudba izdelkov in kulinarike, v kateri bodo lahko obiskovalci uživali kar po starem – z rokami. Zabavale jih bodo srednjeveške plesne in glasbene skupine.

Največji srednjeveški spektakel v Sloveniji se bo v soboto zaključil z nočno bitko, nepozabno ognjeno predstavo in srednjeveško zabavo, ki bo lahko navdušila kar 15.000 obiskovalcev.

V nedeljo se bodo poleg vseh aktivnosti v lokostrelskem turnirju, ki bo odprt za vse obiskovalce, pomerili tudi znani Slovenci: raper, igralec, komik in prevajalec Boštjan Gorenc – Pižama, glasbenik, gledališki improvizator in komik Andrej Težak – Tešky, puščavski lisjak Miran Stanovnik, boksar Dejan Zavec, inštruktor varne vožnje Brane Küzmič in pevka Ines Erbus.

Vstopnice so na voljo na prodajnih mestih Eventima. Cena posamezne vstopnice v predprodaji je 7,90 evra, za družine 14,90 evra, na dan dogodka bodo vse vstopnice dražje za pet evrov. Za otroke do 12. leta je udeležba brezplačna.

Program Srednjeveškega Festivala Šentrupert po dnevih

Sobota, 3. september:

 10.00 otvoritev prireditve z začetkom obratovanja vseh animacij in tržnice;
10.00–12.00 obhod grajske elite: Friderik II. Celjski, Barbara Celjska, Ulrik Celjski, Jan Vitovec s spremstvom obidejo tabor in zaključijo obhod na glavnem odru, kjer jih čaka častna loža z jedačo in pijačo;
12.00–13.00 povorka viteških skupin in njihova predstavitev;
15.00–15.30 nastop KDIS Gašperja Lambergarja;
15.30–16.00 nastop Valvazorjeve konjenice;
16.00–19.00 nastopi vseh gostujočih skupin na glavnem odru;
19.00–20.00 priprave na bitko;
20:00–21.00 skupinska bitka;
21.30–22.00 ognjeni show.

Nedelja, 4. september:

 9.00 – začetek obratovanja tržnice;
10.00
obhod grajske elite: Friderik II. Celjski, Barbara Celjska, Ulrik Celjski, Jan Vitovec s spremstvom obidejo tabor in vse točke na prireditvenem prostoru. Obhod zaključijo na glavnem odru, kjer jih vse, z izjemo Jana Vitovca, čaka častna loža z jedačo in pijačo;
Kuhanje srednjeveške enolončnice z župani
11.00 nastopi gostujočih skupin na glavnem odru;
11.00–17.00 viteški otroški živ žav;
12.00–14.00 kosilo;
14.00–15.30 tekmovanje v srednjeveških igrah, lokostrelska tekma;
15.30–16.00 koncert Holloneck Hungarica na glavnem odru;
16.00–17.00 viteški turnirji na bojnem polju;
17.00 razglasitev zmagovalcev in zaključek prireditve.