V&F: Živahno in bogato na Gregorjevem sejmu

V&F: Živahno in bogato na Gregorjevem sejmu

-
2 1304

Gregorjev sejem je prvi pomladanski kmetijski sejem, ki je v 23-ih letih obstoja pridobil nacionalen pomen. Svoja vrata je odprl danes in bo potekal vse do nedelje, 12.3.2017- Že dopoldne je bilo na Grabnu v Novem mestu zelo živahno. Ob bogati ponudbi vam zagotovo ne bo dolgčas in našli boste marsikaj.

S svojo vsebino in spremljevalnim dogajanjem je sejem pomemben akter prenosa znanja, inovacij v
kmetijstvu in promocije slovenskih pridelovalcev. Še zlasti slednjemu letos posveča posebno pozornost, saj je vodilna tema sejma: »Lokalna pridelava hrane je najboljša izbira!«. Že od samega začetka je organizator sejma KZ Krka.
»V duhu nosilne teme sejma bi obiskovalce še posebej povabili v šotor »Domače. Najboljše!«, kjer se predstavljajo lokalni pridelovalci in izdelki domače obrti. Tukaj najdete pridelke dolenjskih in belokranjskih kmetov, domače mesnine, pekovske in mlevske izdelke, domača olja, medene in mlečne izdelke ter izdelke rokodelcev,« je o Gregorjevem sejmu 2017 povedal Aleš Pavlin vodja sejma KZ Krka, in dodaja:
»Tudi letos se na Gregorjev sejmu predstavlja preko 200 razstavljavcev na kar 23.000 m2 razstavnih površin.«.

V zadnjih letih je zanimivost sejma tudi bogat spremljevalni program. Ob številnih nastopajočih, sejem ponuja izobraževalne vsebine, kot je »Babičina shramba in kuhna«, kjer bo v soboto v živo pripravljal avtohtone dolenjske jedi kuharski mojster Robert Gregorčič, v nedeljo pa Restavracija ZNC. Vrtičkarji bodo lahko prisluhnili predavanju strokovnjakinje za zelenjadarstvo Miše Pušenjak, si ogledali vzorčne
cvetoče pomladne vrtove, otroci obiskali razstavo domačih živali in vrtnarski kotiček. V sodelovanju s TIC-em Novo mesto si lahko obiskovalci v prireditvenem šotoru ogledajo razstavo naravnih in kulturnih lepot Novega mesta in Dolenjske.

Gregorjev sejem že 5 leto zapored odpira svoja vrata tudi za dolenjske šole in vrtce, katerim je namenjen poseben sejemski dan in sicer danes. Tudi letos je prijavljenih okrog 200 otrok. Zanje KZ Krka organizira gledališko predstavo, iskanje skritih točk na sejmu, odkrivanje kmetij, domačih pridelkov in živali. Tako kot vsako leto, jim tudi letos vstopnino KZ Krka podari.