VIDEO: Če si divjak nisi junak

VIDEO: Če si divjak nisi junak

-
0 1092

Na naših cestah vsako leto umre preveč ljudi, med njimi je veliko mladih. Samo letos poleti so ceste med mladimi terjale visok krvni davek, pa naj gre za nesreče, ki so jih mladi povzročili, ali tiste, zaradi katerih so postali nedolžne žrtve.

Akcija Hitrost traja od 22. do 28. avgusta. V tem času bo Agencija s preventivnimi televizijskimi in radijskimi oglasi ter drugimi vsebinami še dodatno opozarjala in osveščala javnost, po Sloveniji pa se bo vozil Superjunak, maskota, ki so jo mladi dobro sprejeli in bo promovirala varno vožnjo. V času akcije pa bodo tudi policisti izvajali poostren nadzor na cestah.

Mladi so letos povzročili kar 522 prometnih nesreč, za katere je še vedno največkrat kriva neprilagojena hitrost. Prevečkrat so namreč povzročitelji prometnih nesreč prav tisti mladi, ki so neizkušeni, a imajo potrebo po dokazovanju in testiranju svojih sposobnosti, kar uresničijo ravno na cesti. In tudi zato so na Javni agenciji za varnost prometa (AVP) in na Policiji prepoznali problematiko hitrosti in mladih voznikov in prilagodili preventivno akcijo Hitrost. ”Vsi, ki smo udeleženci v cestnem prometu, se moramo zavedati odgovornosti, ki jo nosimo, ko se usedemo za volan, na motor, na kolo ali preprosto, ko stopimo na cesto,” poudarjajo na Agenciji in dodajajo, da četudi je mladost čas nepremišljenosti in dokazovanja, je neprimerno ravnanje v prometu lahko usodno. ”Naj hitra vožnja ne postane način za zadovoljitev želje po adrenalinu,” pravijo.