VIDEO: Mehiko stresel potres stoletja

VIDEO: Mehiko stresel potres stoletja

-
0 307

V teh dneh je med Amerikama pestro naravno dogajanje. Poleg orkanov, je območje med severno in južno Ameriko stresel še silovit potres, ki je zahteval več življenj.

V morju pred južno obalo Mehike so zabeležili najmočnejši potres v zadnjih sto letih v tej državi. Magnituda potresa je bila 8.1, na globini slabih 70 km. Potres je bil približno 75 km od obale, na območju Pijijiapan, ob jugozahodni obali. Umrlo je najmanj 32 ljudi, o eni smrtni žrtvi poročajo iz sosednje Gvatemale. Materialna škoda je velika. Še vedno pa sledi več še vedno močnih popotresnih sunkov. Medtem se del Mehike sooča tudi z orkanom Katia, ki je orkan druge stopnje in ga poleg silovitega vetra spremljajo obilni nalivi. Poročajo o plazovih in poplavah.

Izdali so tudi opozorilo pred cunamiji, ki bi lahko dosegli Mehiko, Gvatemalo, El Salvador, Kostariko, Nikaragvo, Panamo in Honduras. Pacifiški center za opozorila pred cunamiji je sporočil, da ob obali Mehike že beležijo okoli meter visoke valove, ki so posledica potresa.