V&F: Glas mučenikov na Gospodični – kako je nam hudo :)

V&F: Glas mučenikov na Gospodični – kako je nam hudo :)

-
2 1137

Danes je moški praznik – praznik mučencev oz. mučenikov. In Planinska koča pri Gospodični je vsako leto ob moškem prazniku pribežališče za možakarje iz Stopič in okolice. Tudi letos so se v visokem snegu odpravili od Šmiklavž peš do koče pri Gospodični na Gorjancih, kjer so si v prijetnem zavetju koče privezali dušo z okusno pojedino in gorjanskimi ‘rcnijami.’ Pred spustom v dolino pa so zapeli še pravo mučeniško himno. Ta je letos zazvenela že devetintridesetič. Prihodnje leto bo tako jubilejna 40. obletnica.

Sicer pa je zgodovinsko zgodba mučenikih/mučencih manj prijetna kot je danes.

V letih 308-324 je vladal cesar Licinij, ki se je sprl s Konstantinom I. Velikim. Od njunega nesoglasja dalje je Licinij v kristjanih videl sovražnike in ker je bilo treba sovražnike ali spreobrniti ali pa pobiti, je tudi vojakom na svojem območju ukazal, naj se krščanstvu nemudoma odpovejo ali pa bodo kaznovani s smrtjo. Temu odloku se je uprlo štiridesetih vojakov elitne legije, ki so bili pripravljeni za svojo vero umreti.

Vojakom seveda ni bilo prizanešeno. Po tem, ko so se vsi skupaj podpisali pod zadnje pismo, je bilo vseh 40 slečenih do golega in v eni najhujših zim takratne Armenije odpeljanih do zmrznejnega ribnika. Tam so jih vse vrgli v vodo, kjer so tragično umrli.

Zadnja skušnjava: ribnik ali kopel?
Cesar Licinij se je v svojem poskusu spreobrnitve takrat zatekel še k zadnjemu poskusu. Ob ledeni ribnik je namestil toplo kopel in elitnim vojščakom ponudil, da se spreobrnejo.

Presenetljiva in zanimiva, za nekatere pa ”izkaz pravice”, je tudi prigoda, ki se je zgodila ob ribniku. Eden od vojakov si je dejansko premislil in iz mrzle vode skočil naravnost v toplo kopel. Ker je prehitro spremenil temperaturo telesa pa je doživel kap in umrl na mestu.

Od kod torej 40. mučenikov, če pa jih je eden od njih zapustil? Umorjenim vojakom se je nepričakovano v ribniku pridružil eden od stražarjev, ki ga je njihovo trpljenje tako ganilo. Trupla mrtvih vojakov zažgali na grmadi  naslednji dan – 10. marca.

Po tradiciji naj bi moški na dan štiridesetih mučenikov v dar prejeli suhe slive, trnje in klobaso, kot znak partneričine pozornosti.