VIDEO: Napadalec 23-letnik, mrtvih 14 ljudi

VIDEO: Napadalec 23-letnik, mrtvih 14 ljudi

-
0 127

Potem ko je v napadu na podzemni železnici v Sankt Peterburgu umrlo 14 ljudi, vsaj 45 je ranjenih, ruski mediji danes poročajo, da so oblasti identificirale napadalca, šlo naj bi za 23-letnega samomorilskega napadalca iz Kirgizije.

Poročila o tem, kateri skrajni skupini je pripadal, pa so si zaenkrat še nasprotujoča. Medtem ko je bil po nekaterih poročanjih povezan z islamskimi skrajneži, po drugih tega še ni bilo mogoče z gotovostjo potrditi.

Glede na izjavo, ki jo je podal tiskovni predstavnik kirgizistankih varnostnih služb Rakhat Saulajmanov, je šlo za samomorilskega napadalca. Njegovo ime je Akbarjon Džalilov, rojen pa je bil leta 1995. Ruske oblasti te informacije še niso potrdile.

Oblasti v Sankt Peterburgu so razglasile tridnevno žalovanje. Ruski premier Dmitrij Medvedjev je napad v sporočilu na Facebooku označil za teroristično dejanje, prav tako ga s temi besedami opisujejo ruski preiskovalci, ki so sicer z informacijami precej skopi.

Medtem v Rusijo še naprej prihajajo izrazi sožalja, vrstijo se obsodbe napada. Eksplozija je med postajama podzemne železnice odjeknila včeraj, ob pol treh popoldne po lokalnem času. Medtem ko so sprva poročali o dveh eksplozijah, so preiskovalci kasneje sporočili, da je šlo za eno samo eksplozijo. Moški naj bi eksploziv skril v nahrbtnik.