VIDEO: Pisane nogavice za downovčke

VIDEO: Pisane nogavice za downovčke

-
1 181

21. marec je svetovni dan Downovega sindrom. Downov sindrom je kromosomska nepravilnost, pri kateri ima 21 par kromosomov v človeški celici tri kromosome namesto dveh.

Ljudje z Downovim sindromom imajo značilne telesne in duševne lastnosti, v Sloveniji pa se na 600 oziroma 700 otrok rodi eden s tem sindromom. Tveganje za rojstvo otroka z Downovim sindromom se povečuje z višjo starostjo matere, je pa ta sindrom redko podedovan.

Največji problem, s katerimi se srečujejo starši otrok z Downovim sindromom, je izobraževanje na sekundarni in terciarni ravni ter zaposlovanje. Večina otrok s tem sindromom namreč potrebuje poseben program vzgoje in izobraževanja, ki je namenjen otrokom z zmernimi, težjimi in težkimi motnjami v duševnem zdravju.

21-letni John Lee Cronin obožuje nogavice živih barv in zanimivih vzorcev. Tako močno, da sta z očetom ustanovila spletno trgovino, ki sta jo poimenovala “Johnove nore nogavice”.

Mladenič je rojen z Downovim sindromom, ki je v preteklosti veljal za bolezen, zaradi katere so bile številne zmožnosti oseb podcenjene.

Poglejmo na primer Cronina: odločil se je, da bo svojo ljubezen do nogavic in šolanje na področju maloprodaje in dela s strankami pretvoril v posel. V slednjega je vključil še očeta Marka X. Cronina, ki vodi podjetje za izdelovanje spletnih strani in spletnih trgovin.

Cronin mlajši je že nekaj let sanjaril, da bo imel svoj posel, zato se je tudi šolal v tej smeri. A želel si je delati z očetom. Skupaj sta premlevala ideje in John je poudaril, da bi rad delal z nogavicami. Tako so lanskega decembra nastale “Johnove nore nogavice”.

Oče skrbi, da posel v ozadju teče, John pa, da so vsa naročila pravočasno odposlana. Imata jih toliko, da mora John vsak dan na pošto. John pravi, da res trdo dela, da gre pošiljka še isti dan, ko sprejmeta naročilo, tudi na pošto.

Še več: John vsa lokalna naročila dostavi osebno. V paketke z nogavicami piše tudi sporočila in doda tudi kakšno sladkarijo.

V začetku februarja sta predstavila nove nogavice, ki opozarjajo na ljudi z Downovim sindromom. Mladenič, ki je sam oblikoval nogavice, se je odločil, da bo od vsake prodaje v dobrodelne namene podaril dva dolarja. En dolar gre za Nacionalno društvo Downov sindrom in en za Združenje otrok z Downovim sindromom.

Od celotnega zaslužka pa John še podari pet odstotkov ekipi specialne olimpijade, v kateri tekmuje tudi sam. Prav tako sodeluje pri zbiranju pomoči za obolele, ki potrebujejo denar za razna zdravljenja. (Cekin.si)