VIDEO: Pravosodni policist profesionalno, kaj pa sodnik?

VIDEO: Pravosodni policist profesionalno, kaj pa sodnik?

-
8 668

Objavljamo posnetek domnevnega napada na vrhovnega sodnika Jana Zobca. Ta je decembra lani trdil, da je v prostorih sodišča doživel “fizični in verbalni napad”. Zobec je dejal, da gre za nezaslišano in nedopustno dejanje ter za napad na izvršilno vejo oblasti. Posnetek varnostnih kamer na ljubljanskem sodišču njegovih trditev ne potrjuje.

Videoposnetek namreč prikazuje sodnika Jana Zobca, kako oddrvi skozi detektor kovin, ki je zaznal kovino. Po Zobčevih besedah je detektor zaznal njegov ključ od sobe, ki ga je držal v roki in ga je ob vstopanju policistom pokazal. A namesto, da bi se Zobec ustavil, je svojo pot nadaljeval proti dvigalu, na pozive policistov pa se ni odzval.

Na posnetku je razvidno, da je pravosodni policist nato stopil za Zobcem, ga dohitel in prijel pod roko ter pospremil nazaj proti kontroli. Zobec se je med potjo ustavil in uprl. Policist je njegovo roko izpustil in usmeril Zobca proti kontroli.

Fizični in verbalni napad

Zobec je decembra trdil, da ga je pravosodni policist pred dvigalom in stopniščem napadel, trdno prijel za nadlaket, ga pri tem verbalno poniževal in žalil ter odvlekel proti vhodu v sodno stavbo. In vse zato, ker se je odločno odpravil proti dvigalu, ne da bi se pri tem podvrgel natančnemu osebnemu pregledu.

V pismu, ki ga je poslal pravnikom Andražu Teršku, Jerneju Letnarju Černiču in Mateju Avblju ter vrhovnemu sodniku Vladimirju Balažicu, je trdil, da kaj takega ni doživel niti v prejšnjem, nedemokratičnem režimu ter da nikoli ne bi niti pomislil, da do česa takega lahko pride v državi, utemeljeni na vladavini prava, kjer bi moral sodnik uživati vse spoštovanje. Pravosodnemu policistu pa naj bi zagrozil z izgubo službe.

Na pravosodnem ministrstvu so že takrat trdili, da je iz videoposnetka varnostnih kamer jasno razvidno, da je bilo ravnanje pravosodnega policista zakonito, sorazmerno in strokovno ustrezno. Dogodek je preiskovala celo posebna interna komisija, ki je raziskala okoliščine dogodka. In ugotovila, da je pravosodni policist izvedel postopek, ki je v takih situacijah predpisan.

Na sodišče je sicer mogoče vstopiti skozi dva vhoda. Pri stranskem vhodu je nadzor minimalen, namenjen pa je samo uslužbencem, tožilcem in odvetnikom. Pri glavnem vhodu pa morajo vsi, brez izjeme, skozi rentgen in detektor kovin. Po omenjenem dogodku je predsednik Vrhovnega sodišča sicer izdal uredbo, ki določa, da lahko vrhovni sodniki vstopajo v stavbo skozi oba vhoda brez dodatnega preverjanja.

Kaj točno se je dogajalo in kdo ima prav, pa presodite sami, saj je posnetek sedaj dostopen javnosti in ga zato tudi objavljamo. (24ur.com)