VIDEO: Razdejanje, žrtve-nevarnosti še ni konec

VIDEO: Razdejanje, žrtve-nevarnosti še ni konec

-
0 158

Medtem ko je dobršen del Evrope za začetek oktobra podhlajen, pa je povsem drugače na drugi strani sveta. Orkan Matthew, ki je povsem opustošil Haiti in zahteval okoli 800 žrtev, je že oslabel v tropsko nevihto, je prizadel že vzhodno obalo ZDA. Po poročanju ameriških medijev je na Floridi umrlo najmanj 6 ljudi.

Vse kaže pa, da se najhujši scenarij, ki so se ga bali, ne bo uresničil. Vremenoslovci so namreč predvidevali, da se bo Matthew združil še s enim orkanom, ki je nastal nad Atlantikom in da bosta potem trčila v obalo. A se to ne bo zgodilo, saj sta obe ujmi oslabeli.

Vendar veter ne bo predstavljal največjo težavo v prihodnjih dneh, pač pa obilne padavine, visoki valovi, ki so ponekod visoki 7 metrov in visoka plima. Velike težave predstavljajo tudi reke, ki se prava zaradi visokega morja ne morejo izlivati v ocean in jih morje potiska nazaj. Obstaja velika nevarnost poplav na celini. Prav tako pa obstaja tudi nevarnost nastanka tornadov. Sunki vetra še vedno dosegajo hitrost do 180 km/h. Matthew bo v nedeljo najbolj prizadel Severno in Južno Karolino.