V&F: Težave zaradi vode, gasilci na ‘muč’

V&F: Težave zaradi vode, gasilci na ‘muč’

-
0 488

Zaradi obilnih padavin imajo marsikje težave z meteorno vodo, ki je zalila več objektov. Prav tako poročajo o udarih strel in plazovih, nekatere ceste so poplavljene in zaprte. Ob 20.30 je zaradi napake na daljnovodu prišlo do prekinitve oskrbe z električno energijo na širšem območju občine Šentjernej. Delavci Elektro Ljubljana napako odpravljajo.  Velika količina dežja je padla na območju Ljubljane, Vrhnike, Dola, Žalca, Zagorja, Sodražice, Črnomlja, Novega mesta in tudi v Trebnjem, kjer so gasilci PGD Trebnje že popoldne posredovali pri črpanju vode iz dveh objektov.

Od petka zvečer do sobote zjutraj je v večjem delu Slovenije padlo od 20 do 60 litrov dežja na kv. meter. Manj kot 20 l/m2 je padlo ponekod v severovzhodni in severozahodni Sloveniji. Nekatere reke so že zelo narasle.

Deževje (tudi krajevne nevihte z nalivi) se bo nadaljevalo do nedelje popoldne. Od nedelje popoldne do ponedeljka zjutraj bodo le manjše krajevne padavine. V ponedeljek se bo dež znova okrepil in ponehal šele v noči na sredo.

Ljubljanica poplavlja na Ljubljanskem Barju. Danes bodo reke po vsej državi močneje naraščale, ob tem bodo posamezne reke zlasti v osrednji in jugovzhodni Sloveniji poplavile, predvidoma na območjih pogostih poplav.

Ob ponovni okrepitvi padavin v noči na nedeljo in v nedeljo čez dan se bodo poplavne razmere pričele stopnjevati. Reka Krka s pritoki se bo v srednjem in spodnjem toku razlivala na območjih pogostejših poplav. Na izpostavljenih območjih se lahko razlije v širšem obsegu. Kraška polja na Notranjskem in Dolenjskem se bodo ojezerila.

Popoldne bo oblačno s pogostimi padavinami, vmes bodo tudi nevihte z močnejšimi nalivi. Temperature bodo od 12 do 16, na Primorskem do 22 stopinj C.

Jutri bo sprva oblačno in deževno s krajevnimi nevihtami. Čez dan bo dež v večjem delu Slovenije ponehal, delno se bo zjasnilo. Prehodno bo zapihal veter zahodnih smeri. Najnižje jutranje temperature bodo od 8 do 13, ob morju 16, najvišje dnevne od 14 do 18, na Primorskem do 21 stopinj C.

OBETI
V ponedeljek bodo padavine od zahoda spet zajele vso Slovenijo in ponehale šele v noči na sredo. V torek bo zelo hladno za ta čas, meja sneženja se bo spustila do nadmorske višine okoli 1600 metrov. Na Primorskem bo zapihala burja. (arso)