V&F: Sneg je

V&F: Sneg je

-
0 863

Pred nami je zimski preblisk v jeseni. Večji del Slovenije je že pobelil sneg. Ponekod ga je zapadlo že 10 cm, marsikje le za vzorec. Padavine bodo še zjutraj in dopoldne, nakar bo sneženje ponehalo. Količina snega bo tokrat izdatnejša. Vsaj tako kažejo izračuni.

In kot ste nam sporočili bralci, se sneg ponekod že oprijema cestišča. Ivan nam je poslal posnetek iz vasi Štravberk.

Sneženje bo najobilnejše v jutranjih urah, zato pričakujemo kar nekaj težav predvsem na cestah. Do jutra oz. dopoldneva bo po nižinah večinoma zapadlo med 5 in 15 cm snega, v nekoliko višjih legah ga bo lahko precej več. Zaradi razmeroma toplih tal, se bo sneg po nižinah in kotlinah že sproti talil. In sneženju primerne bodo tudi temperature. V večjem delu Slovenije bo okoli ničle. Stopinjo nad bo v Prekmurju, dve stopinji pod ničlo pa v Alpskih dolinah. Topleje bo na Primorskem, kjer bo do 4 stopinje Celzija.

Dopoldne bo še snežilo, a bo hitro slabelo, hkrati pa se bo v višinah ogrelo in sneg bo ponekod za krajši čas prešel v dež. Popoldne bodo padavine ponehale, burja na Primorskem bo slabela, ampak do večera bo še pihala zmerna burja.  Dnevne temperature bodo le malce višje od jutranjih. Še največji skok bo na Primorskem, kjer se bo od jutra ogrelo za okoli 5 stopinj in bo do 9 stopinj. Drugje po državi bodo temperature glede na jutro višje le za eno do dve stopinji.

V gorah bo ponoči in jutri zjutraj oblačno s sneženjem, zapadlo bo nekje od 20 pa vse do 40 centimetrov snega. Sneženje bo dopoldne postopno ponehalo in torkovo popoldne bo suho. V prvi polovici dneva bo še pihal vzhodni veter, ki bo popoldne oslabel. Zjutraj bo še mrzlo, sredi dneva pa se bo ogrelo in temperatura bo do višine 2500m povsod okoli ledišča.

Sreda bo oblačna in suha, ponekod lahko občasno rahlo dežuje. Zjutraj bo okoli ničle, čez dan se bo do 4. Povsem drugače bo na Primorskem, kjer bo prevladovalo sončno in precej toplejše vreme, še bo pihala šibka burja. V notranjosti Slovenije bo oblačno tudi v četrtek, veliko več jasnega neba bo na Primorskem. Temperature bodo postopno višje. Pomanjkanje sonca bo tudi ob koncu tedna, za v soboto in v nedeljo kaže tudi na nekaj padavin, zaenkrat je bolj verjeten dež.