VIDEO: Suho je in spet gori

VIDEO: Suho je in spet gori

-
0 109

Končuje se marec, ki nima kar tako staroslovenskega imena sušec. Slednjega je letos povsem opravičil. Izredno toplo in suho vreme je zadnjih 20 dni osušilo zgornjo plast tal. Predvsem v vzhodni polovici Slovenije, tudi na JV Slovenije je zaradi omenjenega velika nevarnost požarov v naravi. Tudi na Dolenjskem in v Beliki krajini je zelo velika požarna ogroženost, medtem ko je v Posavju in na Kočevskem velika.

Tudi danes je gorelo:

  • Ob 19.40 Požar v naravi pri naselju Račje selo, občina Trebnje
  • Ob 17.08 so na Mirnopeški cesti v Novem mestu, na divjem odlagališču odpadkov, gorele odvržene gume. Požar so pogasili gasilci GRC Novo mesto in PGD Kamence. O dogodku so bili obveščeni policisti PP Novo mesto.
  • Ob 14.00 je ob cesti za Križevsko vas, občina Metlika, gorela suha trava in podrast. Gasilci PGD Metlika in Križevska vas so pogasili ogenj na približno dvajset kvadratnih metrih suhe trave in podrasti.
  • Ob 10.59 je pri naselju Stranje pri Velikem Gabru v občini Trebnje, ob železniški progi gorela trava. Gasilci PGD Veliki Gaber so pogasili požar na površini okoli 400 kvadratnih metrov.

Kaj pomeni velika in zelo velika požarna ogroženost (Arso):

4- velika/ Vžigalica v vsakem primeru povzroči požar. Požar se v gozdu hitro širi. V glavnem so to vroči površinski požari, ki ponekod zajamejo tudi krošnje dreves. V požaru zgori veliko organskega goriva, kontrola požara je težka, za gašenje požara je potrebno vložiti velike napore in veliko sredstev.

5 – zelo velika/ Vzrok za nastanek požara je lahko že iskra, požar se pojavi takoj, širjenje je zelo hitro. To je vroč požar, ki se prenese v krošnje dreves tudi na širšem območju. V požaru zgori zelo veliko organskega goriva, ogenj zajame tudi srednje in debelo gorivo. Požar se razširi tudi na normalno vlažna področja. Kontrola požara je izjemno težka, za gašenje požara je potrebno vložiti izredno velike napore in vsa razpoložljiva sredstva.