VIDEO: Ta novih 50 €

VIDEO: Ta novih 50 €

-
2 131

V obtok je prišel novi bankovec za 50 evrov. Uporabljal se bo vzporedno s starimi bankovci, ki jih bo mogoče zamenjati neomejeno dolgo. Ima izboljšane zaščitne elemente.

Kot je na ponedeljkovi novinarski konferenci pojasnil direktor oddelka za gotovinsko poslovanje v Banki Slovenije Gregor Miklavčič, je treba zaščitne elemente občasno izboljšati, da bi bili bankovci čim varnejši pred ponarejanjem. Vsem bankovcem iz serije Evropa so tudi osvežili videz.

VIDEO: Ta novih 50 €

Enako kot pri prvi seriji je mogoče tudi bankovce iz serije Evropa enostavno preveriti z metodo otipa, pogleda in nagiba. Papir pristnega bankovca je na otip čvrst in šelesteč. Ob levem in desnem robu bankovca so rahlo izbočene črtice, nekoliko izbočeni pa so tudi arhitekturni motiv, črke in velika številka vrednosti.

Če bankovec pogledamo proti svetlobi, morajo postati vidni portret Evrope, številka vrednosti in arhitekturni motiv. Portretno okence na hologramu postane proti svetlobi prozorno, pokaže pa se portret Evrope, ki je viden z obeh strani bankovca.

Na svetleči smaragdno zeleni številki se ob nagibu pojavi svetlobni val, ki potuje navzgor in navzdol. Številka poleg tega spreminja barvo iz smaragdno zelene v temno modro. Na srebrnem traku postanejo vidni številka vrednosti, arhitekturni motiv in znak valute evro.

Na portretnem okencu na hologramu se ob nagibu pojavijo tudi mavrične krivulje, ki obkrožajo številko vrednosti, na hrbtni strani bankovca pa se v okencu pojavijo številke vrednosti v mavričnih barvah.